Šéf rozhodčích Radek Příhoda: Věřím, že se fotbalová kultura zvedá a bude lepší

Čtvrtý únorový pátek se v prostorách Staré školy v Centru Louka konal Seminář rozhodčích a delegátů Okresního fotbalového svazu Znojmo. Více než hodinovou přednášku zde měl i předseda Komise rozhodčích FAČR Radek Příhoda společně se svým kolegou Liborem Kovaříkem. Při této příležitosti jsme jej požádali o rozhovor. Příhoda nastoupil do funkce v polovině roku 2021 a pod jeho vedením se nová komise více otevřela veřejnosti i médiím, snaží se opět získat pošramocenou důvěru z předchozích let. „Snažíme se být transparentní a myslím, že to je správná cesta. Uvidíme, jestli to někdo vůbec ocení,“ říká. Rozhodčí to totiž nemají i přes výtky, které k nim můžeme na hřišti mít, jednoduché.


Zhruba před rokem a půl jste měl rozhovor na Radiožurnálu a zmiňoval jste, že rozhodcovství v Česku není v dobré kondici. Vím, že to není nějaký dlouhý čas, ale posunulo se to za tu dobu nějakým způsobem?
Když to vezmu v globálu, tak se to samozřejmě posunout muselo, protože kluci, ať už na okresní úrovni nebo v lize, kteří pískají, tak nabírají zkušenosti. A rozhodčí, který nabere zkušenosti, tak se zlepšuje. Bez zkušeností a praxe se to zkrátka nezlepší. Teorii se můžete naučit, ale sudí si to musí odžít na place, takže myslím, že se posouvají.


Od vašeho nástupu do role předsedy Komise rozhodčích FAČR se snaží být komise nejen směrem k veřejnosti otevřenější, transparentní, zaznívá i sebekritika, což nebylo v minulosti příliš zvykem…
Snažíme se být maximálně otevření. Děláme tiskové konference, dáváme komuniké, děláme video a snažíme se situace vysvětlovat. Myslím, že jsme jediný sport v České republice, který každé pondělí vydá po každém ligovém kole komuniké. Pokud se nemýlím, tak v hokeji a ostatních sportech komuniké po každém kole nenajdete. Snažíme se být transparentní a myslím, že to je správná cesta.


Rozhodčí nemají v českém fotbale příliš na růžích ustláno a mluvíme v globálu, nejen o první lize. Je to z části dáno tím, že z předchozích let mají kvůli známým okolnostem, které tu již asi nemusíme rozebírat, pošramocenou pověst. I přesto mi ale přijde, že jsou na tribunách i na hřišti hromosvodem veškerých problémů, zlob, frustrace. Vnímáte to také tak, že je to někdy příliš přehnané a na rozhodčího se svede i to, za co nemůže?
S tím s vámi souhlasím, ale myslím si, že fotbal jako celek musí bojovat o větší důvěru. Ve fotbale nejsou jenom rozhodčí. Jsou tady kluby, hráči, trenéři, funkcionáři atd. Nicméně je to takhle vnímané. Kluci nejenom v okrese to nemají jednoduché. Každá soutěž je specifická a má své nároky. Myslím si ale, že pokud jde někdo dělat rozhodčího, tak s tím musí počítat, že to není jednoduché. Věřím, že se fotbalová kultura postupně zvedá a bude mnohem lepší.


Přijde mi naopak, že se to spíše zhoršilo. Velkým problémem je na regionálních úrovních nedostatek rozhodčích. Asi ale není úplně velké lákadlo, vzít si píšťalku, jít na hřiště a po celý zápas slyšet spršku nadávek ze všech stran…
To si musí ti dotyční říct sami, jestli jim to stojí za to, nadávat třeba na okresní úrovni začínajícím rozhodčím. Já si samozřejmě myslím, že je to špatně. Buďme rádi za každého, který na plac s píšťalkou jde, jsou to mnohdy mladí kluci, šestnáctiletí, osmnáctiletí, devatenáctiletí. Měl bychom k nim také přistupovat s respektem a korektně. Jak se respektují například na okresní úrovni chyby hráčů a trenérů, měli bychom v nějaké míře respektovat i chyby rozhodčích.


Jak tedy najít a přilákat nové rozhodčí?
Fotbal dělá různé akce, nábory rozhodčích. Čísla víme, já vám je ale z hlavy nepovím, to bychom se museli obrátit na úsek rozhodčích. Je to o tom, snažit se rozhodčí získat a přesvědčit, že rozhodcovství není tak špatné. Fotbal jako celek se musí snažit, aby bylo rozhodčích dostatek. Ale není to jen o rozhodčích.


Často se v případě kultury rozhodčích zmiňuje ragby, kde sudí vyřknou verdikt a všichni na hřišti to respektují. Proč to nejde i ve fotbale?
Proč, to vám neodpovím. Fotbal je fenomén, kdyby to tak bylo, byly bychom samozřejmě velmi rádi.


Na začátku rozhovoru jsem zmiňoval, že nová Komise rozhodčích se snaží být k veřejnosti otevřená, týká se to ale i rozhodcovského prostředí. Předpokládám, že návštěva okresního semináře ve Znojmě do toho zapadá…
Především jsme rádi za pozvání. Někdo si může říct, že to je jen okresní seminář, ale my se snažíme neodmítat jakýkoliv okres. Když dostaneme pozvání, uděláme si čas a přijedeme. Pro nás je zajímavé se setkat s lidmi nejen z profesionálního fotbalu, ale i z okresu. Popovídat si, říct si svoje problémy, vyjasnit si určité situace. Nelze přijít do profesionálního fotbalu a starat se jen o profesionální fotbal.


Mohlo by se říct, pískám okresní fotbal, nemusím se dál o nic víc zajímat, nemusím se vzdělávat, ale to není tak úplně pravda…
Je to i o motivaci, je správné, že přijedeme, kluci nás uvidí, popovídají si s námi. Musím říct, že stylem, jakým je to ve Znojmě připravené, i v jakých je to prostorách, mi nepřipadá, že jsme na okresním semináři, ale někde v TOP soutěži.


Když už jsme ve Znojmě. Máte k němu nějaký vztah, ať už ze sportovního hlediska nebo toho osobního?
Znojmo je krásné město. Je to kraj vína, žijí tu dobří lidé, mám to tady rád. Celkově patří Morava mezi mé oblíbené destinace.


Zmiňoval jste víno, váš spoluhráč z Real Top Praha, sportovní komentátor Jaromír Bosák, v jednom z našich rozhovorů uvedl, že je velkým milovníkem vína. Jak jste na tom vy?
Nejsem odborník. Když mi dá někdo víno a je bílé, tak jej ochutnám a řeknu, že to vypadá na bíle víno (smích). Mám to s vínem poměrně jednoduché, pokud mi chutná, tak ho piji, pokud mi nechutná, tak ne (s úsměvem).


Nedá mi to nezmínit se o nedávno odehraném světovém šampionátu ve fotbale. Jak jste jej viděl z pohledu rozhodcovského i fanouškovského?
Musím říct, že jsem si ho užil. Konalo se v netradičním zimním termínu, takže jsme měli všichni větší prostor ho sledovat. V pět hodin už se stmívalo, přišli jsme domů, mohli jsme koukat na fotbal. Na šampionátu byly zajímavé situace, byly tam samozřejmě i chyby, ale to k fotbalu patří. Ale nebyly to chyby jen rozhodčích, ale i hráčů.


Fandil jste vítězi z Argentiny nebo jste neměl favorita?
Favorita jsem neměl, přál jsem si především, ať se hraje dobrý fotbal a padají góly.


Co byste na závěr vzkázal fotbalové veřejnosti? Může to být cokoliv, to nechám na vás…
Vzkázal bych všem, kdo chodí na fotbal, aby si ho užili a kdo by si chtěl zkusit rozhodcovství, tak ať se přihlásí na okresních fotbalových svazech třeba tady ve Znojmě a třeba se tu příští rok potkáme.

REKLAMA