Mléko z Božic se stane „Regionální potravinou“

Vesnický chléb, uzená vepřová panenka, karamelový větrník, A2 mléko, tuřanská šťáva z kysaného zelí, švestková povidla, trhané hovězí s červeným vínem, tučný bio tvaroh i bio houby jsou potraviny, které jsou navrženy na udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje. Letos o ni usilovalo 41 místních výrobců se 131 produkty.


Mléko A2 pochází z našeho regionu, z Mlékárny Klíč v Božicích. „Jde o mléko od našich certifikovaných krav, které přirozeně produkují lehce stravitelnou bílkovinu A2 kasein. Právě tato bílkovina je v kravském mléce přirozenou součástí nutriční složky. Naše mléko je tak prosté A1 bílkovin, které mohou konzumentům způsobit zažívací obtíže,“ vysvětlila Lenka Klíčová z božické Mlékárny Klíč. Poznamenala, že A2 mléko produkují v režimu jakosti Q CZ. Krávy krmí krmivem v bio kvalitě, které sami pěstují. Roboticky nadojené mléko zpracovávají ihned přímo na farmě, ošetří je šetrnou pasterizací, plní do skleněných lahví a dodávají na trh.


Produkty nominovala komise, ve které zasedli odborníci z Ministerstva zemědělství i Státního zemědělského a intervenčního fondu, který je pořadatelem této soutěže. Dále to byli zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Výrobcům bude značka Regionální potravina Jihomoravského kraje udělena 24. září ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Jelikož byly všechny výrobky velice kvalitní, neměla hodnotitelská komise vůbec lehký úkol. Jsem opravu velice rád, že soutěž Regionální potravina vyzdvihuje nové a zajímavé výrobky našeho regionu,“ hodnotí Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Soutěž se pořádá ve všech krajích, v tom našem je to letos již 15. ročník.

REKLAMA