Ovocné stromy rozkvetly díky teplému počasí letos brzy, stejně jako v posledních letech. Před několika dny ale přišly noční mrazy, které dosahovaly až mínus šesti stupňů Celsia a hrozilo, že květy nenávratně poškodí. V sadech na jihu našeho regionu meruňky už odkvetly a začaly se tvořit plůdky, které jsou vůči zimě ještě méně odolné, než květy. „Naštěstí naše stromy nasadily v tomto roce velké množství plůdků. Pokud by jich zhruba polovina zmrzla, jak odhadujeme, i přesto budeme mít dobrou úrodu. Žádná opatření proti mrazu jsme proto nedělali,“ zhodnotil jednatel společnosti Ökofruit international ve Slupi Martin Feranec. Zdůraznil, pokud ale přijdou v dubnu a v květnu další mrazy, úroda již může být vážně ohrožena.
Ovocnáři z Farmy U Tří Dubů ve Stošíkovicích, kteří mají zkušenosti s ochranou proti mrazu ve svých sadech, již považují zakuřování, vytváření mlhy, pálení svíček či další opatření za úmorné, neefektivní a neekonomické. Rozhodli se proto bojovat jinak. Vzhledem k tomu, že jejich pozemky v okolí Stošíkovic jsou členité a částečně svažité, tak nové ovocné dřeviny v posledních letech vysazují jen v horních partiích těchto ploch. „V nižších polohách jsme ještě před 10 a 15 lety měli pravidelně bohaté sklizně a mrazy nám ovoce částečně poškodily maximálně jednou za pět až šest let. Dnes se tam dají pěstovat už jen polní plodiny,“ seznamuje jednatel Farmy U Tří Dubů Libor Kahoun. Připomněl, že se rovněž snaží sadům a vinicím dodávat optimální výživu, nepřehnojovat je dusíkem, nezavlažovat více než je nutné a na podzim stromům doplnit zásobní živiny, jako je draslík, fosfor a bór. Na jaře je před mrazy stříkají mědí, vyšší dávkou draslíku, bóru a zinku.
Jako mnoho sadařů, i oni se dnes vrací k starším, ale odolnějším odrůdám. „U broskvoní je to ‚Red Haven‘ a ‚Crest Haven‘, u třešní vysazujeme ‚Tamaru‘. U meruněk na základě našich zkušeností a i kolegů z jiných firem jsme vytipovali tři odrůdy, které mají v dobré poloze určitou šanci. Nejsou sice někdy tak barevně atraktivní jako novější odrůdy, ale jsou zásadně odolnější a i přes mrazy je naděje, že se urodí,“ přiblížil Kahoun. Stošíkovičtí sadaři rovněž jako ostatní snížili plochu svých sadů, ale pěstování ovoce se určitě chtějí věnovat i v budoucnosti. Všechny zájemce zvou na tradiční „Procházku rozkvetlými sady ve Stošíkovicích“, která se koná v sobotu 19. dubna. Její součástí je možnost ochutnat vína, cidry a mošty. Podrobnosti jsou uvedeny na – https://www.facebook.com/TriDuby/.