Prestižní ocenění „Regionální potravina Jihomoravského kraje“ letos obdržely i dva výrobky ze Znojemska. Jsou to makové trojhránky z rodinné farmy Markových v Únanově, které zvítězily v kategorii pekařských výrobků. V kategorii sýrů (včetně tvarohu) bodoval zrající kozí sýr – přírodní ze Sýrárny Jezeřany-Maršovice. Oba produkty uspěly v šestnáctém ročníku krajské soutěže, do které se přihlásilo 47 místních výrobců s 201 potravinami.
V hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Výrobci převezmou ocenění na slavnostním vyhlášení 8. listopadu v Brně na výstavě Caravaning Brno.
Počet 201 přihlášených produktů je rekordní od vzniku soutěže v roce 2010. „Vybrat jen jednoho vítěze v každé kategorii bylo velmi náročné. Všichni soutěžící si zaslouží velké uznání. Jejich výrobky byly skutečně na špičkové úrovni a bylo by snadné ocenit hned několik z nich. Jsem rád, že se podařilo obsadit všechny kategorie a ocenit ty nejlepší z nejlepších,“ hodnotí Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže. Současně děkuje všem přihlášeným výrobcům za jejich nasazení a odvahu se zapojit a gratuluje těm, jejichž produkty nyní nesou označení Regionální potravina Jihomoravského kraje. Letos je obdržely i tyto potraviny: špek z boků, masný výrobek Rib eye steak-Redu, mléčný Medáček, makový dort s povidly a citronovým krémem, vinný mošt Pálava, Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu a směs pro výrobu více zrnného chleba s ořechy bez lepku.
Zájemci mohou oba dva druhy výrobků a další produkty zakoupit přímo v sýrárně a na farmě. Markovi své výrobky prodávají i na e-shopu. Více informací najdou na webových stránkách obou těchto zemědělsko-potravinářských farem.