Záviny pro gurmány i milovníky zdravé výživy připravily hospodyňky do soutěže „O nejoriginálnější štrúdl“. Konala se v Lukově na návsi a v kulturním domě předposlední květnovou sobotu a sešlo se v ní devět druhů těchto moučníků – špenátový, rebarborový, zeleninový s kuřecím masem, zelný se škvarky a s cibulkou na pivě či šunko-sýrový. Nechyběly ani ty klasické s jablky.
Porotu tvořili návštěvníci, kteří záviny po ochutnání hodnotili body. Kromě originality, vzhledu či zajímavé receptury posuzovali chuť, která se nakonec stala tím hlavním kritériem. Nejvíce bodů nasbíral „Vánoční ořechový závin“ Věry Šťastné z Lukova. Druhou příčku obsadil Jakub Plaček z Olbramkostela. Jak prozradila jeho maminka, která svého tříletého syna Kubíka přihlásila do soutěže, oba společně připravili jablečný štrúdl s ořechy a brusinkami v rumu. O třetí místo se podělily dvě soutěžící – Eva Kilhofová z Lukova s nápaditým provedením jablečného závinu a Lenka Kratochvílová z Hodonic. Ta připravila čtyři štrúdly s různými druhy náplní. Mezi cenami, které si čtveřice nejšikovnějších pekařek odnesla, byly poukázky na nákup zboží i 10 kilo mouky.
V městysi se ve stejný den sešli také lukovští rodáci, kteří společně s návštěvníky se zájmem sledovali kulturní program „Štrúdlobraní“ – vystoupení folklórního pěveckého souboru „Mužáci“ z Březí, tanečnic z Gladork Gym Znojmo a žongléra Čabika. Na své si přišli i muži, konala se soutěž v pití půllitru piva. Pro děti byl připraven skákací hrad a dílničky, v nichž si vyrobily pískované obrázky, malovaly na sádrové odlitky, na tašky nebo tvořily z pěnového papíru. Večer završila taneční zábava se skupinou Riky Band.
„Pro naše rodáky, kteří se sjeli z nejrůznějších koutů naší republiky, jsme zajistili slavnostní oběd. Uvařili jej a servírovali žáci a žákyně Střední odborné školy Znojmo, Dvořákova se svými vyučujícími, kterým za to moc děkujeme. Také všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu celé sobotní akce,“ ocenili za pořadatele starosta Lukova Marek Langer a místostarostka Vladimíra Hochová.
Recept na „Vánoční ořechový závin“
Suroviny: 50 dkg hladké mouky, 40 dkg másla, 4 žloutky, 30 dkg cukru, 1,5 dcl mléka, 1,5 dkg droždí
Nádivka: 20 dkg cukru, 25 dkg ořechů, sníh ze 4 bílků, 5 dkg strouhané čokolády, 20 dkg rozinek namočených v rumu, 3 lžíce meruňkového džemu, 2 strouhaná jablka.
Postup: Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto, které necháme 30 minut kynout a odpočívat. Potom z něj vyválíme 4 placky, které natřeme nádivkou. Záviny stočíme, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme na plechu 20 minut kynout. Potom ještě jednou potřeme vejcem, propícháme vidličkou a zvolna pečeme dorůžova.