Znojemský tým D2mont Merida měl úspěšný rok

Potvrzeno! Na Znojemsku se dlouhodobou poctivou prací povedlo vybudovat špičkový bikový tým s přesahem do zahraničí. D2mont Merida Cyling Team, který vede Jiří Křivánek potvrdil i v sezóně 2022 vzrůstající výkonnostní tendenci a navázal na povedený rok 2021.


V úterý 29. prosince vládla v Hotelu Savannah na Hatích uvolněná nálada, právě zde D2mont Merida Cycling Team oficiálně hodnotil uplynulou sezónu a odhalil plány na rok 2023. A proč uvolněná nálada? Protože to bylo hodnocení příjemné, tým se sídlem ve Znojmě, specializující se především na maratonské závody horských kol, měl totiž úspěšnou sezónu. „Jsem opravdu velmi spokojený, po loňském povedeném ročníku jsem ani nečekal, že to může vystřelit do takových výšin. Jsem rád, že je v týmu pozitivní atmosféra, jsme jako rodina,“ hodnotil majitel a manažer Jiří Křivánek. Jeho svěřencům se opravdu dařilo, po vlažnějším začátku se dostali do velmi dobré formy. Platilo to především o Lubomíru Petrušovi. Bývalému cyklokrosařovi a silničnímu cyklistovi se první rok v horských kolech povedl opravdu skvěle. Prosadil se nejen doma, ale i v zahraničí. Za vše můžeme uvést 4. místo na Mistrovství Evropy XCM na Malevilu, vítězství v závodě světového poháru XCM v turecké Sakaryi nebo skvělé představení na rakouském Ischl IronBike, kde vyhrál tři etapy a byl jen kousek od celkového vítězství. Doma pak například kraloval ve skvěle obsazeném ČT Author Cupu. Na výborné sezóně nemění nic ani to, že si v závěru vybral i smůlu, byť mrzí, že to bylo zrovna Mistroství světa v Dánsku, kde měl technické problémy. „Z mého pohledu to byla skvělá sezóna. To, že přišla i smůla k závodění patří.“ Činili se ale i jeho týmoví parťáci. Ostatně fungovaní v závodech a uplatňování týmové strategie se posunulo společně s Petrušem na novou úroveň. Ale pojďme zpět k dalším závodníkům. Karel Hník například celkově ovládl populární seriál Kolo pro život, dařilo se i novicovi v týmu Tomáši Morávkovi, který příjemně překvapil i Jiřího Křivánka. Pohodu z minulé sezóny naopak trochu hledal mistr ČR v maratonu pro rok 2021 Jan Strož. „Možná jsem byl až moc přemotivovaný,“ přiznal. Můžeme zmínit, že republikový titul pro rok 2022 patří loučící se legendě Jaroslavu Kulhavému. Znojemský tým bral zásluhou Karla Hníka a Tomáše Morávka 5. a 8. místo, na což můžeme navázat. Sezóna totiž měla pro D2mont Meridu i hořká místa, byť jich nebylo moc. Na zmíněném domácím šampionátu postihla tým střevní chřipka, i z tohoto pohledu je páté a osmé místo velmi dobrým umístěním. Tím nejbolestivějším místem byl ale znojemský závod seriálu Kolo pro život, kde domácí tým velmi toužil po prvním místě. Špatně zvolená strategie však znamenala hořkou pilulku, nebyly z toho ani stupně vítězů. „Tohle mě opravdu moc mrzí, moc jsme chtěli doma uspět, beru to i na sebe, zvolili jsme špatnou strategii, a pak už s tím nešlo nic dělat, poučíme se z toho a příští rok si jdeme pro vítězství,“ pravil rezolutně Křivánek.


Svůj pohled na uplynulý rok sdělil i trenér týmu Aleš Řehoř. „Sezóna byla opravdu úspěšná. Klukům patří velký dík za disciplínu, neodmlouvání, je s nimi opravdu profesionální spolupráce. Ale vždy je samozřejmě, co zlepšovat. Trochu se na to zapomíná, ale klobouk dolů před Jirkou Křivánkem, co se mu tady povedlo vybudovat. Někteří si říkali, že to bude jen chvilková záležitost, že je to jen taková vlaštovka a za chvíli to skončí, ale dokázal, že to tak není a D2mont Merida Cycling Team je schopen se měřit se všemi na té nejvyšší úrovni.“ Ostatně znojemský tým má do další sezóny velké plány, což je vzhledem k vzrůstající výkonnosti a výsledkům logické. Chce ještě více prorazit v zahraničí, čemuž odpovídá i rozšíření závodního týmu o navrátilce Jakuba Zemene. D2mont Merida Cycling Team by tak měl do příští sezóny vyrazit ve složení – Lubomír Petruš, Karel Hník, Jakub Hník, Tomáš Morávek, Filip Rydval, Jakub Zemene a Jan Strož. Přičemž jsou dva programy, jedna skupina se bude soustředit na zahraniční závody, druhá na domácí. Úspěchy znojemského týmu neunikají ani pozornosti města. Před rokem jsme se v rozhovoru s Jiřím Křivánkem bavili o tom, že je škoda, že logo města Znojma není na dresech, to by se mohlo změnit. V úterý byl totiž na oficiálním hodnocení sezóny a představení plánu na rok 2023 přítomen i Květoslav Svoboda, který má na městě v gesci sport. „Libí se mi, jakým způsobem se D2mont Cycling Team prezentuje, jakým způsobem pracuje, je neoddiskutovatelné, že aktuálně nejvíce propaguje město Znojmo v zahraničí i na domácí scéně. Bylo by krásné vidět logo Znojma na jeho dresech. Nechci nic slibovat, ale mohu říct, že se budeme snažit, aby tomu tak bylo. Podporu si tento tým určitě zaslouží.“ Na závěr jen dodáme, že D2mont Merida Cycling Team si připsal v roce 2023 63 pódiových umístění, myslíme, že to mluví za vše.

REKLAMA