V Hlubokých Mašůvkách létaly šipky na ostro

V sále kulturního domu v Hlubokých Mašůvkách se 9. září konal IX. Major Steel turnaj v šipkách. Akci pod záštitou Znojemského šipkařského spolku pořádal domácí tým DC Vlci, ve spolupráci s obecním úřadem. Skládala se z těchto kategorií: Turnaj dvojic, Turnaj žen a Turnaj jednotlivců. V tom posledním se všichni snažili urvat ještě nějaké body do závěrečného turnaje Znojemského šipkařského poháru. Organizátoři měli kvalitní zázemí, krásné ceny, dobré občerstvení a výbornou atmosféru. Přítomnosti předsedy Znojemského šipkařského spolku Marka Svobody využil kronikář Hlubokých Mašůvek Petr Grégr a poprosil ho o rozhovor pro náš týdeník.


Můžete čtenářům Znojemského týdne představit šipkové soutěže? A jak vypadá jejich organizace?
Turnaj, na kterém se dneska nacházíme, je pod záštitou Znojemského šipkařského spolku. Ten jsme zakládali v loňském roce, takže to je vlastně v roce 2022 a my už pořádáme ligu týmů. Potom máme Znojemský šipkařský pohár, který je rozdělený do kategorií, a to jsou Major turnaje. Na jednom se nacházíme dnes, potom jsou to Mini turnaje, ty se hrají v jednotlivých hernách na Znojemsku, Turnaj dvojic, ten se tady konal dopoledne a Turnaj žen, který zrovna probíhá.


Dá se říct, že jsou šipkové soutěže teď momentálně na vzestupu?
Za mě určitě ano. V loňském roce když jsme spolek založili, tak jsme měli nějakých zhruba 60 členů a během toho roku a půl, nebo dvou let co fungujeme, tak jsme na nějakých 180 členech. A to je jenom tady u nás. Ale co se takhle dívám nebo se bavím s lidmi nebo hráči třeba v Brně nebo celorepublikově, tak i ti mají nárůst členů. Myslím, že tomu strašně pomohl ten covid. To jsme bohužel byli všichni zavření doma a hodně lidí si našlo zálibu v šipkách. A jak se zase všechno otevřelo, tak jsme začali pořádat turnaje, které se těší čím dál tím větší oblibě.


V čem je to podle Vás jiné než třeba si jít zahrát šipky do hospody?
Za mě je to o komunitě. Mohu říct, že to co máme na Znojemsku, je republikový unikát, kdy máme svoje vlastní pravidla, nejsme pod žádnou velkou organizací a všechno si řešíme sami tady na malém dvorečku. Turnaje se podle mě nesou v opravdové kamarádské atmosféře. Není to ani o financích, prostě o ničem, ale jenom o tom se potkat s přáteli, a to za mě dělá hodně.


Nemálo lidí bude jistě zajímat, jak je to náročný sport co se fyzičky a také financí týče?
Pokud jde o finance tak je to jen o tom kolik kdo je ochotný do toho investovat. Samozřejmě jde o nějaké základní vybavení jako je terč, gumové okruží, co je kolem, a osvětlení v celkové ceně zhruba 5000 korun. Plus nějaká lepší sada šipek třeba za 1500 korun, potom je to počítadlo, které se dá jako aplikace stáhnout do telefonu, nebo do tabletu. Takže podle mě lze šest až sedm tisíc korun považovat za vstupní investici, s kterou se dá dlouhodobě hrát. Potom jsou extrémy, kdy někdo rád sbírá šipky. Mezi ně spadám zrovna já, kdy s sebou nosím na turnaje 15 sad šipek po 2000 korunách. To potom prostě bohužel stojí nějaké peníze. Ale jinak myslím, že je to velice cenově přístupný sport.
A co se týče fyzičky, když se podíváte po sále tak není na nás vidět, že bychom byli zrovna nějací extra velcí sportovci, nebo nějak extra vysportovaní, takže tam žádné omezení není. Ani na věku moc nezáleží. S námi jezdí na soutěže (zrovna dneska tu není) asi od 14 let jeden klučina. Nejstaršímu členovi spolku, který je na turnaji v Hlubokých Mašůvkách je 71 let. Takže je to jen o tom jak se kdo cítí a o tom, jak má pevnou ruku.


Pokud má někdo chuť začít, kde by se mohl přihlásit nebo kam by měl zajít?
Pokud by se chtěl stát členem našeho spolku, tak ideální cesta je najít si na Facebooku naši stránku, která se jmenuje Znojemský šipkařský spolek. Tam vyvěšujeme Mini turnaje, stačí se jenom zaregistrovat za roční členský poplatek, na ten turnaj přijít a začít házet. Nikdo nemusí doma dlouhé hodiny trénovat. U nás nikdy nikdo nikoho nijak neponížil, protože to neumí, a že je začátečník …Je to jen o chuti začít hrát. Samozřejmě, pokud chcete turnaje vyhrávat, tak je to o tréninku jako u každého jiného sportu.


Jak hodnotíte dnešní turnaj v Hlubokých Mašůvkách?
Tak jako většina Major turnajů, které pořádáme, byl i ten mašůvecký velmi dobře zorganizován. Domácí tým Vlků se jeho organizace zhostil velice dobře. Podle názoru ostatních hráčů se jim u vás líbí a užívají si dnešní šipkařské odpoledne. Za mě je to velice povedená akce. Za nějakých čtrnáct dní nás čeká další a doufám, že bude stejně úspěšná.


Děkuji Vám za odpovědi a ať vám to lítá!

TEXT A FOTO: Petr Grégr

REKLAMA