Šok pro fanoušky Orlů, žádná 1. liga či dokonce konec hokeje ve Znojmě?

Fanoušci hokejových Orlů mají v paměti ještě čerstvé zážitky z postupu do 1. ligy. Nadšení však střídá tvrdá kocovina. Na pondělním zastupitelstvu města Znojma schválila vládnoucí koalice Orlům Znojmo dotaci ve výši 4 miliónů (plus provoz stadionu), přičemž odmítla protinávrh opozičního Jakuba Malačky (NAŠE ZNOJMO), aby byla dotace nejprve zvýšena o 600 tisíc, které zbyly v dotacích na sport a posléze na 7 milionů korun. Jednání znojemské radnice a čtyřmilionová dotace rozlítila majitele Orlů Pavla Oheru. Podle aktivity znojemských hráčů na sociálních sítích jim přišla od majitele SMS o ukončení smluv s vysvětlením, že bez dostatečné podpory města je první liga i navzdory podpoře majitele a sponzorů neufinancovatelná.


Trochu paradoxně se tak jeví situace, kdy při prvním finálovém zápase proti Letňanům vhazovala slavnostní buly přímo starostka Ivana Solařová (ANO). „Bez něj by ve Znojmě hokej už nebyl deset, dvanáct let. A on do toho stále dává energii a vytváří zábavu pro velké množství lidí. Na poslední zápas tu bylo tři tisíce lidí a myslím, že se to málokde sejde. Já znám Pavla (Pavel Ohera – majitel klubu pozn. red.) asi přes dvacet let a je to neskutečný srdcař. Umí pro hráče vytvořit skvělé podmínky, což se projevuje i tím, že nám jich spousta volá, že chtějí hrát ve Znojmě, že to tu funguje a k hráčům se chováme vstřícně, ale to je vše jenom Pavlova práce. Měli bychom mu být vděční, že tu zábavu lidem přináší. Někdo může říct, že z toho něco má, ale on to dělá pro lidi, on by neskousl, že je Znojmo mrtvé. Dává do toho čas, energii a hlavně peníze, Znojmo by mu mělo být vděčně,“ říkal těsně po mistrovských oslavách trenér Znojma Jiří Beroun. Jen dodáme, že Orli Znojmo jsou suverénně nejnavštěvovanějším a nejsledovanějším klubem na Znojemsku. Dotace na 2. ligu ještě od minulé vládnoucí koalice (ČSSD, PRO ZNOJMO, ODS, KDU-ČSL) činila 5 miliónů, nyní se s postupem do vyšší soutěže ponížila. Město sice navýšení úplně nezavrhlo, argumentovalo, že pokud budou hospodářské výsledky, nebrání se zvýšení, ale ve sportovním světě kvapí čas rychle a už za pár dní může být pozdě.


Po zjištění šokující zprávy, vypukla u fanoušků pochopitelně velká nevole. Zvláště na velmi dobře informovaném kanálu na facebookové stránce Orli Znojmo v CHANCE LIZE se ihned začaly hromadit nesouhlasné komentáře a rozčarování. Manažer Orlů Jakub Šigut se omluvil, že prozatím situaci nebude komentovat. Že má znojemský hokej přesah se ihned ukázalo, o zjitřené atmosféře ve Znojmě informoval hokej.cz a například také TV Nova.

REKLAMA