Šok nejen pro fotbalové Znojmo, zemřel Nermin Crnkić

Tento rok si připomínáme jedno významné sportovní jubileum, kterému se i v dohledné době budeme ve
Znojemském týdnu věnovat. Je to deset let od historického účinkování fotbalistů 1. SC Znojmo v české nejvyšší fotbalové soutěži. Aktuální zpráva však bude z kategorie smutných. Jeden z hráčů tehdejšího prvoligového kádru, Nermin Crnkič, nás totiž 5. srpna teprve ve věku 30 let navždy opustil. Přišlo to jako blesk z čistého nebe.


Bosenský fotbalista žijící v USA se léčil se zdravotními problémy, i kvůli tomu nedávno ukončil profesionální kariéru. Crnkić měl být dle webu Sportal.blic.rs přijat do nemocnice, odkud byl posléze propuštěn. Jeho stav se však zhoršil a později byl nalezen ve svém bytě bez známek života. Důvodem úmrtí měly být problémy se srdcem.


Poprvé se Česku představil Nermin Crnkić v létě 2013, kdy přestoupil do Jablonce. Fotbalovou veřejnost však zaujal až na hostování u prvoligového nováčka ze Znojma, kde dokonale zapadl do systému trenéra Leoše Kalvody. Fotbalově správně drzý ofenzivní hráč vynikal svojí rychlostí, technikou, hrou jeden na jednoho a schopností dostat se do šancí. Zkrátka ten typ fotbalisty, který tribuny milují. V zakončení už se mu ale tolik nevedlo a platil tehdy za spalovače šancí.


Právě ve znojemském dresu si odbyl i ligovou premiéru, když 16. září 2013 nastoupil na brněnské Srbské proti Spartě Praha. Premiérový ligový gól vstřelil při památné výhře 3:1 proti Teplicím na konci podzimu. Za Jihomoravany odehrál celkem 31 zápasů a vstřelil pět gólů (tři v lize a dva v domácím poháru). Jeden z nich na jaře i do sítě Slavie, k této trefě se váže i úsměvná historka. „Byl to takový hajzlík. Jednou si při zastávce na dálnici na Melikaně dal před zápasem řízek s hranolkama a majonézou. Myslel jsem, že vyletím z kůže. Ale on to snědl a hrál pak výborně,“ vzpomínal již s úsměvem v jednom z našich rozhovorů trenér Leoš Kalvoda, který byl i Crnkićovým sousedem. Ve Znojmě bydleli kousek vedle sebe. Ani trenérský um zkušeného lodivoda, ani Crnkičovy ofenzivní kousky však nakonec Znojmo od sestupu nezachránily. Na jaře přišlo o některé opory a stále hrálo v brněnském azylu, být v domácím prostředí, bodů by zřejmě bylo více, ale to už je úplně jiný příběh.


I přes pád do druhé ligy pomohlo řadě hráčů angažmá ve Znojmě se mezi elitou uchytit. Plzeňský Patrik Hrošovský začal zářit právě zde, brankář Vlastimil Hrubý se stěhoval do Jablonce, kde dlouhé roky působil jako jednička, Josef Hnaníček se přes Příbram dostal do Zlína, se kterým slavil zisk ligového poháru. Ten získal i Jan Mudra, ale s Libercem. Tomáš Okleštěk byl na podzim roku 2013 v životní formě. A zaujal právě i Crnkić, který se vrátil z hostování do Jablonce a dařilo se mu i zde. Na podzim roku 2015 ale odmítl prodloužit na severu Čech smlouvu a byl přeřazen do juniorky. Zajímavostí je, že v té době vedl Jablonec nynější reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý. V únoru už se tak Crnkić stěhoval jako volný hráč do Slovanu Bratislava. Na Slovensku však vydržel pouze půl roku a zamířil do bosenského Sarajeva. Postupně se pak z mysli fotbalové veřejnosti vytrácel. V roce 2021 ukončil kvůli zdravotním důvodům profesionální kariéru a rozhodl se s rodinou vrátit do USA. Fotbal hrál však nadále na nižších úrovních. Na hráče, který měl velký potenciál, jenž však plně nezužitkoval, už budeme bohužel pouze vzpomínat.

REKLAMA