Prioritou je záchrana a obnova důvěry veřejnosti, říká nové vedení 1. SC Znojmo FK

Nové vedení fotbalového klubu 1. SC Znojmo FK prolomilo mlčení. A pověrčivé zřejmě není. V pátek 13. prosince uspořádalo pro média tiskovou konferenci, kde se poprvé oficiálně představilo. Nový kanadský majitel sice přítomen nebyl, ale ke stolu usedli čtyři nejdůležitější lidé, kteří se budou podílet na chodu klubu – ředitel František Šturma, sportovní ředitel Stanko Paunič, sekretář Michal Sobota a trenér Darko Janackovič.

 

Na úvod asi logická otázka, jaké jsou aktuálně vaše cíle do jarní části sezóny?
Stanko Paunič (sportovní ředitel): V prvé řadě potřebujeme zachránit Znojmo ve třetí lize, což je hlavním cílem a rozhodně chceme posílit.

 

František Šturma (ředitel klubu): Máme dva takové hlavní cíle. Jedním je jednoznačně záchrana a druhým je, že musíme zpátky získat důvěru veřejnosti, která tu za poslední roky ve fotbal nebyla, ať už byly důvody jakékoliv. Důvěra lidí je velmi důležitá a my si ji musíme zasloužit a každý měsíc to dokazovat. Poctivě pracovat, aby se opět vrátili fanoušci na stadion, přišli sponzoři a začali nás více podporovat.
Chceme získat důvěru nejen veřejnosti, ale i hráčů. Chceme, aby hráči dostávali výplatu pravidelně každý měsíc. Nechceme zažívat, co tu bylo předtím a zažíval jsem to při mém dřívějším působení jako trenér i já, že jsem čtyři měsíce neviděl výplatu. Výplaty musí chodit pravidelně, jeden měsíc, druhý měsíc, třetí měsíc, to je pro nás důležité. Pak se teprve v létě můžeme bavit a nebrat v uvozovkách všechny, kdo mají ruce a nohy a už si budeme vybírat, protože hráč bude vědět, že zde chodí pravidelně peníze, že se zde něco změnilo a že to tady funguje. Teď jsme na začátku, a ta cesta je opravdu trnitá. Musím říct, že s kolegy jsme tu měsíc a půl a celou tu dobu řešíme jen problémy, každý den naskakují nové a nové. Snažíme se to řešit v poklidu, aby nebyly soudy, aby nebyly arbitráže. Až vyřešíme všechny tyto věci a bude se nám lépe dýchat, bude prostor, abychom třeba pracovali na kádru pro příští sezónu. Ale musí vše fungovat, musí chodit včas výplaty, musíme platit závazky, které jsme si nasmlouvali. Když bude vše fungovat, lidi si řeknou, že se něco změnilo, pohnulo se to správným směrem, tak jim pomůžeme. To je náš hlavní cíl.

 

Když už jsme nakousli hráče, jak to aktuálně vypadá s kádrem? V médiích už se objevilo, že ve Znojmě nepokračuje útočník Josef Čtvrtníček…
František Šturma:
Pepa Čtvrtníček je jedním z hráčů, kterého jsme si nevybrali, s kterým jsme nechtěli pokračovat. Už by neměl týmu, co dát, on to cítil podobně. Džentlmensky jsme se domluvili. Pak jsou tu hráči, kteří už v klubu vůbec nechtěli působit. Dostali nabídku o 50, 60 procent zvýšení platu, přesto tu nechtěli být, jedná se o Krakovčíka, Russmanna a brankáře Chmiela, který je teď někde na zkoušce na Slovensku. Nechceme tu nikoho, kdo nechce pro klub pracovat a kdo ho nechce zachránit. Nemělo by to význam, bylo by to kontraproduktivní. Opravdu tu chceme kluky, kteří chtějí za Znojmo bojovat.

 

Z jak velké části se kádr zachoval, kdo zůstává?
Stanko Paunič:
Pálfi, Goncalves, Kartišovs, Lukčo, Kilibarda, Březina, Bartůněk, Hamza. Jak zmínil pan Šturma, někteří hráči zde bohužel pokračovat nechtěli. Nabídli jsme větší výplatu, i tak odmítli, nevím, co bylo důvodem. Ani bych to nechtěl nějak obšírněji komentovat, chceme budovat klub, co bylo předtím, víme, nechceme se k tomu vracet. Pro nás je důležitá budoucnost, a na to se soustředíme.

 

Je tu aktuálně hodně zahraničních hráčů, jakou cestou se chcete vydat ve skladbě kádru, z kolika procent jej budou tvořit cizinci?
Stanko Paunič:
Snažíme se dovést každého kvalitního českého hráče, který je k dispozici a chtěl by za Znojmo hrát. Máme docela těžkou situaci, protože důvěra hráčů ve Znojmo v podstatě neexistuje. Ale jak jsem říkal, nechci se bavit o tom, co bylo, budujeme něco nového. Asi všichni víte, že je v zimním přestupovém oknu těžké získat jakéhokoliv hráče. Takže kdokoliv nám kvalitou pomůže v naši vizi, abychom Znojmo zachránili, bude vítaný. Naší prioritou jsou čeští hráči, pracujeme na tom. Ale jak to dopadne, se uvidí, nechtěl bych nic slibovat. Ale opravdu se snažíme stavět kádr na českých hráčích. Pokud se to nepovede a budeme muset shánět hráče v cizině, budeme shánět hráče i v cizině. Věřím, že lidé ze Znojma, fanoušci, novináři, město pochopí naši situaci, že v této chvíli volného českého hráče jen tak neseženete. Jak bylo několikrát zmíněno, priorita je záchrana a mně jako sportovnímu řediteli je jedno, jakým způsobem to na sportovním poli dokážeme.
Chtěl bych veřejnost a fanoušky poprosit při prvních přípravných zápasech o shovívavost, aby z těch zápasů nedělali nějaké velké závěry, jak to bude vypadat. Musíme vyzkoušet co nejvíce hráčů, abychom tu ty nejkvalitnější nechali. A až po třech přípravných zápasech se můžeme bavit o nějakých obrysech kádru.

 

Michal Sobota (sekretář klubu): Já jen ke kádru doplním. V prvních dvou, třech zápasech se objeví daleko více zahraničních hráčů, protože je jich tady větší množství na zkoušku, abychom si z toho vybrali opravdu kvalitu. Jednáme i s českými hráči, kteří tu kdysi působili, jednáme i s odchovanci, kteří jsou aktuálně mimo Znojmo. Další věcí je, že prvoligové, druholigové kluby s nimiž jednáme, kádry do konce ledna nechávají, pak to budeme řešit, jsme s těmito kluby v jednání. Máme tu prioritu dvou hráčů, kteří tu kdysi působili, nechtěl bych ještě zmiňovat jména. Jednáme také s dvěma mladými hráči, kteří jsou odchovanci
Znojma a jsou aktuálně v lepších týmech, než je Znojmo.

 

Byl jedním z těch jmen i Ota Kohoutek?
Michal Sobota:
Bylo to jedno z jmen, které jsme probírali, ale už nemůže přijít, protože v sezóně nastoupil za dva kluby – Zbrojovku Brno a Prostějov.

 

Kádr je aktuálně poměrně kosmopolitní, je nějaký problém s komunikací v kabině ve směru trenér – hráči, jelikož se mluví více jazyky?
Darko Janackovič (trenér):
Je pravda, že v kabině se nyní mluví čtyřmi jazyky (s úsměvem). Máme tam srbské hráče, francouzské hráče, slovenské a české hráče. Ovládám srbštinu, francouzštinu a angličtinu, takže se domluvím. Pak je tu Lukáš Lukčo, který případně moji angličtinu přeloží ostatním do češtiny. Ale nevidím v komunikaci s hráči nějaký velký problém, domluvíme se.

 

Vím, že je brzy, prioritou je záchrana, ale máte už představu, jakým fotbalem byste se chtěli prezentovat?
Stanko Paunič:
Samozřejmě hrát takový fotbal, který se bude divákům líbit a měli by z něj radost. I kvůli tomu jsme stáli o to, aby zůstal Matheus Goncalves, který si s balónem hodně rozumí.

 

Tady se hodí i otázka na trenéra, preferujete spíše defenzivní nebo ofenzivní styl?
Darko Janackovič:
Zkusím to vysvětlit takhle. Určitě nejsem defenzivní trenér, ale představte si, že spolu boxujeme, vy na mě zaútočíte a já řeknu, tak fajn, udeř mě. Ne, budu se bránit a pak se vás budu snažit také zasáhnout, stejné je to i ve fotbale.

 

Pane trenére, prošel jste řadu zahraničních angažmá, jaké zkušenosti z nich využijete právě ve Znojmě?
Darko Janackovič:
Jako mladý kouč jsem byl na stáži v Arsenalu, když jej trénoval Arséne Wenger, pak jsem byl v Real Sociedad u Raynalda Denoueixa, v Realu Madrid u Vicente del Bosqueho. Od každého z nich jsem si něco vzal a implementoval to do své trenérské práce. Moje trenéřina je takový mix stylů. To se budu snažit aplikovat i zde.

 

Jak jste reagoval na trenérskou nabídku vést Znojmo?
Darko Janackovič:
Je to pro mě výzva. Česká republika není jen hokej (s úsměvem). Ano, teď je klub ve třetí lize a prioritou je záchrana, ale proč by nemohl v příštích letech postoupit. Jsem optimista, i když nás čeká hodně práce. Nový klub, nové město, noví hráči, všechno je pro mě nové. V kabině vládne skvělá nálada, vtipkuje se, ale na tréninku samozřejmě každý den tvrdě pracujeme, abychom společně dosáhli našeho cíle.

 

V úvodu se mluvilo o tom, že chcete získat důvěru veřejnosti. Dlouho ale bylo ze strany klubu mediální ticho, zlepší se informovanost?
Michal Sobota:
Určitě se to zlepší. Čekali jsem na pokyn majitele, co a jak říct. Měli jsme i před touto tiskovou konferencí jednání, jde o klubovou radu. Bude také založen klub internacionálů, který povede Todor Yonov a Matúš Lacko. Chceme, aby se i bývalí hráči zapojili do dění v klubu. Pokud se nám podaří zachránit ve třetí lize, tak klub dostane úplně novou image počínaje znakem a dalšími věcmi.

 

Můžete nějak klubovou radu přiblížit, bude mít třeba nějaký vliv na řízení klubu?
Michal Sobota:
Na řízení klubu určitě ne, bude mít spíše poradní funkci. Jsou v ní lidé, kteří klub kdysi táhli. Rada bude složena z deseti lidí. Bude v ní i Jindřich Růžička za znojemskou mládež. Budou tam i další lidé, což se týká už spíše podnikatelské sféry.

 

Lidé, kteří kdysi klub táhli. Jde o Otu Kohoutka?
Michal Sobota
: Ota Kohoutek nám vypomůže radami, ale nebude to tak, že by o něčem rozhodoval. (Klubová rada se skládá z Michala Soboty, Jindřicha Růžičky, Oty Kohoutka, Jana Štrofa, Františka Molíka, Martina Pikolona, Ivo Lorence, Petra Svobody, Dagmar Malárové a Michaely Sobotové – pozn. redakce, zdroj: oficiální klubové stránky)

 

Sociálními sítěmi starostky města Znojma Ivany Solařové proběhlo, že jste v prosinci měli jednání na radnici. Jaký jste ze schůzky měli dojem?
František Šturma:
Byla to taková první seznamovací schůzka a byla velmi pozitivní. Šli jsme se tam představit jako zástupci nového majitele. Schůzka trvala něco přes hodinu a jak jsem zmiňoval, byla pozitivní z obou stran. Máme z ní dobrý pocit.

 

Vztahy s městem měly v minulých letech k ideálu daleko. Je pro vás vztah s městem stěžejní a prioritou?
Michal Sobota:
Neřekl bych, že je to priorita, ale vztahy s městem chceme mít pochopitelně na co nejlepší úrovni. Nechceme to řešit jako předchozí majitel, že se budeme snažit dělat fotbal z dotací. My máme nějaký stanovený rozpočet, který zaštítí majitel a sponzoři. Co dostaneme od města je do plusu. Chtěli bychom navrátit nějaké prostory na Městském stadionu, abychom si zase vybudovali nějaké své zázemí. Nechceme se s městem dohadovat, chceme s ním především spolupracovat.

 

Minulé vedení si stěžovalo, že jsou mu omezovány tréninky na hlavním hřišti, takže v tomto ohledu čekáte nějaké zlepšení?
Michal Sobota:
Jsou stanoveny nějaké hodiny. V zimním období stejně trénujeme na umělé trávě v Šaldorfu, kde jsme se domluvili na spolupráci. Budeme využívat i Tasovic. Nechceme hlavní hřiště nějak zatěžovat, takže se třeba bavíme o dvou trénincích týdně. Hledáme i další varianty, kde bychom si mohli udělat větší tréninkové zázemí. Ve spolupráci s mládeží bychom chtěli vybudovat do budoucna nějaké tréninkové centrum.

 

František Šturma: K mládeži bych zmínil, že jsme vstoupili do jednání, spolupráce s předchozím vedením A-týmu totiž vůbec nefungovala. Máme velice dobrý pocit z pana Jindřicha Růžičky (předseda 1. SC ZNOJMO-mládež – pozn. redakce). Také chce, aby to fungovalo a mládež byla součástí A-týmu, jak je to v ostatních klubech. Ne, jak je to teď, že je to klub v klubu. Bude záležet na nějakých věcech, které chceme my, aby se změnily, oni si k tomu také něco řeknou. Zkrátka obě strany chtějí, aby se mládež více provázala s muži. Bude to také dlouhá cesta, aby se to propojilo, ale jak jsem zmiňoval, už jsme vstoupili do jednání.

 

Řešili jste už nějak časy domácích mistrovských zápasů?
Michal Sobota:
Ještě jsme to nějak neřešili, ale musíme si k tomu sednout, protože bychom to chtěli do konce ledna oznámit. Problém je v tom, že za umělého osvětlení hrát nemůžeme, protože jsou tam věci ohledně revizí, které se musí vyřešit s městem.

 

Zůstane tedy dosavadní dopolední nedělní čas nebo byste rádi vrátili páteční termín, jak bylo v minulosti zvykem?
Michal Sobota:
Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se hrálo v pátek večer. Možná to bude tak, že úvodní zápasy budou v ranních časech o víkendech a až se přejde na letní čas a bude déle světlo, tak možná přejdeme na pátky. Ale je to ještě předmět k jednání

.

Jak je to se skladbou realizačního týmu, trenér je pochopitelně jasný, ten je tu s námi, ale jak to vypadá s ostatními pozicemi?
Michal Sobota:
Hlavním trenérem je Darko Janackovič, otázku asistenta trenéra a vedoucího týmu ještě řešíme, trenérem brankářů je Pavel Bardoň, který tu v minulosti již chvíli působil, ten bude zároveň zabezpečovat masérskou činnost.

 

Takže pan Pacholík (předchozí trenér týmu – pozn. red.) asistentem trenéra nebude?
Michal Sobota:
Pan Pacholík měl smlouvu do léta a…

František Šturma: Pan Pacholík skončil, nedodržel smlouvu. Přestal chodit do práce, nezúčastnil se třech tréninků a přátelského utkání v Drnovicích s Vyškovem, aniž by někomu něco řekl. To vyústilo v ukončení spolupráce. Trenér brankářů Krajíček ukončil působení v klubu sám, tam jsme se normálně dohodli.

 

Domácí kotel, Okurkáři, na podzim na protest proti vedení nefandili. Jste s nimi v kontaktu, vrátí se do ochozů?
Michal Sobota:
Měli jsme jednání hned čtrnáct dní potom, co se změnil majitel. Domluvili jsme se na nějaké spolupráci. Bylo jim v podstatě jedno, jestli se bude hrát třetí liga, divize, chtěli se více začlenit do klubu, chtěli by někdy po zápase chvíli zůstat a více se spřátelit s hráči. Řekli jsme si, že se touto cestou budeme snažit jít. Ptali jsme se jich, jestli chtějí s něčím finančně pomoci, řekli, že v tomhle jsou soběstační.

 

Takže při prvním domácím utkání budou na svém tradičním místě?
Michal Sobota:
Měli by se vrátit, bez nich to nejde. Budeme jen rádi, když nás budou podporovat a budeme se s nimi snažit dobře vycházet.

 

Závěrečná otázka bude mířit na trenéra. Jak se vám ve Znojmě líbí, co říkáte na město?
Darko Janackovič:
Líbí, byl jsem se povídat do centra, navštívil Národní park, byl nádherný, jen byla docela zima (s úsměvem).

REKLAMA