Je důležité zůstat nohama na zemi, ví Jiří Šrámek

Skvělé období prožívají v 1. lize znojemští florbalisté. Nemalou zásluhu na tom má dozajista i útočník Jiří Šrámek. Devětadvacetiletý znojemský odchovanec se před rokem vrátil z Prahy do Znojma a zdá se, že mu to náramně svědčí. Je nejproduktivnějším hráčem týmu a druhým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. S úsměvem na tváři mohl být i po sobotním domácím zápase s Karlovými Vary, Znojmo zvítězilo 6:5 a navýšilo svoji vítěznou sérii již na deset utkání. A jelikož se jednalo o poslední domácí utkání v tomto roce, mohli jsme také ve společném povídání zhodnotit dosavadní průběh florbalové sezóny.

Jiří, už to v jednu chvíli vypadalo na pohodový zápas, ale to se asi ve florbale nikdy nedá říct?

Florbal je v tomhle velmi ošemetný, protože se zde dá přelévat skóre v řádech desítek vteřin. Není to jako ve fotbale nebo hokeji, kde potřebujete na otočení spíše minuty. Šlo vidět, že jsme během pár sekund dostali dva kusy a zápas byl hned o něčem jiném. Musím ale říct, že tím, jak jsme se semkli a ubránili spoustu oslabení, jsme si tři body zasloužili.

Co bylo více stěžejní, ubráněná dvě oslabení za sebou v druhé třetině nebo další dvě ubráněná oslabení v závěrečné části, kdy jste hráli dokonce tři proti pěti?

Myslím si, že klíčové bylo ubránění pět na tři, pět na čtyři v závěrečné třetině, tam se zápas vyloženě lámal. Kluci podali na hřišti ve třech skvělý výkon, já pak měl možnost být na hřišti ve čtyřech. Obětavé bloky, spousta uhraných soubojů padesát na padesát v náš prospěch. Přečkali jsme to a už jsme pak Vary k ničemu nepustili.

Velkou pomocí byl jistě i brankář, který chytal výtečně.

Na gólmanovi to vždy hodně stojí a naši oba brankáři jsou nyní ve velké formě. Ve všech deseti zápasech, které jsme za sebou vyhráli, nám velkou měrou pomohli. To ten tým vždy nakopne.

Bylo tohle utkání speciální i v tom, že to byl poslední zápas v roce před domácími fanoušky. Byla touha vyhrát ještě o to větší?

Před domácími fanoušky je zápas vždy o větších emocích, tempu. Člověk se chce předvést, má tu možnost se ukázat před rodinnými příslušníky a dalšími známými. Takže nikdy nechce prohrát, dává do toho extra výkon navíc. Touha vyhrát je tam mnohem větší. Nyní máme sérii výher, jednoznačně na to myslíme, snažíme se to ale brát s nadhledem. Víme, že se vezeme na skvělé vlně, potřebujeme však ještě doklepnout venkovní zápas s Petrovicemi a ukončit rok jedenácti výhrami v řadě. Potom je možné vše. Konec základní části a play-off, tam se bude rozhodovat, jak sezóna dopadne.

Hraje nyní tým v play-off formě?

Vypadá to tak. Za mě je play-off forma taková, že patnáct kluků táhne za jeden provaz, ať je to jedenáct, dvanáct, zkrátka kolik nás je zrovna k dispozici a ví, co je ve hře. A myslím, že všichni ví, co je ve hře. Jen doufám, že negradujeme moc brzy a do play-off nám forma vydrží.

Pomohlo i to, že jste se dokázali dostat přes problémy s početnou marodkou? Semklo vás to ještě více?

Jasně. Tohle se s námi táhne od pátého kola. Někteří lidé nám odpadli kvůli zranění, další kvůli jiným překážkám, které jim bránili trénovat. Jde o to, jak jsme k tomu přistoupili, nechtěli jsme se na nic vymlouvat, vzali jsme to od podlahy poctivým přístupem v každém zápase, ať to bylo na dvě lajny nebo, když přijedou kluci z Prahy nebo, když dokážeme složit tři řady z vlastních zdrojů. Zkrátka každý, kdo nastoupí, ví, že na hřišti musí nechat maximum a odráží se to v sérii výher, kterou teď máme. Doufám, že se to bude odrážet i dále. Polevit nechceme, ale podceňovat soupeře jen na úkor toho, že vyhráváme, by bylo nerozumné.

Když už jsme zmínili play-off, troufnu si říct, že tohle utkání mělo kvalitou parametry vyřazovacích bojů, místy bylo i hodně vyhecované.

Mohlo to tak vypadat, Vary jsou tým, kde je plno zkušených kluků, kteří mají spoustu odehráno. Nepřijeli sem nám to tady nechat. Soustavně hrají na dvě lajny, tu třetí moc nezapojují a v těch dvou lajnách koncentrují tu největší kvalitu, která myslím, patří k top 3 této ligy. Mají skvělé individuality, které mají renomé i z extraligy. Emoce byly z naší strany o to větší, chtěli jsme se na Vary vytáhnout. Věděli jsme, že je porazit můžeme. A jak jste zmiňoval, dovolím si říct, že duel měl play-off parametry. O to lépe, že jsme jej zvládli a urvali tři body.

Samozřejmě je ještě brzy a nevím, jaké byly přesně předsezónní cíle, ale mluví se už v kabině třeba nahlas o postupu nebo se zatím jen šeptá?

Nechci to zakřiknout. Předsezónní cíle byly nějak nastavené. Před sezónou jsme rozhodně mířili na play-off s cílem vyhnout se záchranářským bojům. V přípravě jsme neměli dobré výsledky, teď se to může jevit jinak, ale je potřeba zůstávat nohama na zemi, nelétat v oblacích. Co přijde, to přijde. Nechtěl bych tu vyhlašovat nějaké velké řeči o postupech nebo ambicích na něco jiného. Byl bych rád, kdybychom táhli nadále vítěznou sérii, táhli za jeden provaz. Pokud vyhrajeme, vyhrajeme, pokud ne, tak to tak bude. Ambice na postup jsou předčasné a v kabině to asi nikdo neřeší. Jedeme dále, máme před sebou zbývajících devět kol základní části, a to je pro nás nyní stěžejní. Jdeme zápas od zápasu.

REKLAMA