Chtělo to novou výzvu, říká brankář Orlů Roman Durný

Dosti neobvyklou záležitost najdeme v kádru hokejových Orlů, rovnou čtveřici gólmanů. Duo z minulé sezóny Groh, Žajdlík doplnil slovenský gólman Durný. Se Znojmem se navíc připravuje i Martin Altrichter mladší, který odchytal první zápas s Třebíčí (v průběhu tohoto týdnu posílil právě Třebíč – pozn. red.). V tom druhém se premiérově postavil do brány Roman Durný, bylo to i jeho první zápasové představení znojemským fanouškům. Pětadvacetiletý brankář draftovaný Anaheimem má za sebou rušnou minulou sezónu. Po návratu ze zámoří postupně prošel třemi slovenskými extraligovými kluby až zakotvil v prvoligovém Humenném, kterému vydatně pomohl k historickému postupu do nejvyšší soutěže.


Romane, venku máme aktuálně velká vedra, jste rád, že se před zápasem trochu ochladilo? Bylo to znát?
I tak jsem měl pocit, že je na ledě tepleji než venku (smích). Jsem ale rád, že se alespoň trochu ochladilo, jinak by to bylo ještě horší. I přesto však bylo opravdu hrozné vedro, během zápasu jsem si říkal, že by to chtělo nějakou klimatizaci (s úsměvem). Bylo to náročné.


Vnímal jste nějak, že jdete do své premiéry za Orly proti jeho největšímu rivalovi – Třebíči?
V podstatě jsem to bral jako normální zápas i z pohledu toho, abych se nějak zbytečně nenervoval.
V každém zápase chci podat co nejlepší výkon, takže se snažím nestresovat se věcmi okolo.


Jak tedy hodnotíte svoji premiéru? Předpokládám, že pozitivně…
Myslím si, že ano. Pozitivní především je, že jsme hráli dobře jako tým. Zápas od zápasu se zlepšujeme.


Dalo by se říct, že jste měli utkání ve svých otěžích, neměl jste úplně tolik těžkých situací…
V šesté minutě jsem si říkal, že první střela na mě bude gól (smích). Bylo to pro mě ze začátku těžké, moc střel na mě nešlo a jsem raději, když jsem v permanenci, to asi každý gólman. Na druhou stranu, bylo opravdu vedro, takže jsem byl vlastně rád.


Je pro vás osobně důležité, že to byl vítězný vstup do nového angažmá, byť je to jen v přípravě?
Úplně bych to tak neřešil, když je to příprava. Ale určitě to přidá na pohodě a psychicky mě to nakopne do další práce.


Co říkáte na atmosféru? V sezóně tu bude určitě lidí ještě více…
Byl jsem mile překvapen, kolik lidí tu bylo, protože hodně týmů z minulé sezóny by nedokázalo prodat tolik lístků ani na ligové zápasy. Možná jen kdyby přijel Slovan Bratislava. Bylo jen pár týmů, kde chodila solidní návštěva, ale to byly výjimky. Jak jsem zmiňoval, byl jsem překvapený, kolik fanoušků tu bylo a už se těším na sezónu.


Ve Znojmě se ocitáte celkem v netradiční situaci, jsou tu hned čtyři gólmani. Jak to zatím klape?
Bereme to jako zdravou konkurenci, je dobré se na to takhle dívat. Vzájemně se posouváme a ten nejlepší z nás bude chytat.


Velká konkurence, přesto jste do toho šel…
Věděl jsem, že tu jsou dva gólmani, pak přibyl ještě jeden. Říkal jsem si ale, že to chce novou výzvu. Budu se snažit, abych z ní vyšel co nejlépe a pomohl týmu.


Dalo by se říct, že pokud by Znojmo chtělo postupovat do extraligy, tak si to vámi pojistilo…
Tak zatím se mi to povedlo jen jednou. (s úsměvem).


To je pořád stoprocentní úspěšnost…
To je pravda (smích). Minulou sezónu to pro mě bylo první profesionální play-off. Mnoha hokejistům se třeba nikdy nepodaří dostat se do finále a vyhrát nějaký pohár nebo postoupit. Jsem velmi rád, že to nakonec takhle dopadlo. Psychicky mi to pomohlo, sezóna totiž pro mě byla celkem kolísavá, nahoru, dolů. Nebylo to vůbec jednoduché. Chtěl bych na povedené angažmá v Humenném navázat a předvádět dobré výkony i tady.


V minulé sezóně jste vystřídal hned čtyři týmy, počítám, že teď byste chtěl trochu zakotvit…
Určitě. Bylo pro mě důležité, abych si co nejdříve našel nový tým a měl pohodu. Když nemá hráč ještě koncem srpna tým, tak to není úplně ideální. Minulý rok jsem čekal až do půlky října, než se něco našlo a i tak to bylo pouze měsíční působení v Košicích. Se Znojmem se začalo řešit moje angažmá dostatečně brzy. Na podmínkách jsme se dohodli velmi rychle.


Už jste se stihl ve Znojmě zabydlet?
Byl jsem tu na pár týdnů už na letní přípravě, takže jsem si našel už tehdy byt, abych měl klid.


Co říkáte na Znojmo? Jaké je to například srovnání s Humenné?
Bydlel jsem tam spíše na Zemplínské Šíravě, kde jsme měli sponzorský hotel. Ale Znojmo je krásné, mám rád taková menší města, kde se můžete procházet. Máme s přítelkyní psa, takže chodíme na procházky třeba do Gránic.


Co letní příprava, těžká?
Dost náročná (s úsměvem).


Jste ten typ, který kouše tyhle přípravy těžko?
Právě, že ne, jen je to o zvyku. V USA jsem byl pět let zvyklý na pravidlo o třech hodinách na stadionu a bylo jedno, jestli je to příprava nebo sezóna. Takže ráno snídaně, trénink, posilka, oběd a šlo se pryč. Takhle to tam fungovalo. Žádné dvoufázové tréninky, takže to bylo ve Znojmě trochu náročnější, ale myslím, že jsem to zvládl dobře.


Co očekáváte od první ligy?
Abych pravdu řekl, nevím, co mám od první ligy očekávat. Je to pro mě velká neznámá, v životě jsem neviděl ani jeden zápas. Takže proti Jihlavě a teď proti Třebíči to pro mě bylo první srovnání. Těším se, většinou mi vstupy do nových lig vycházejí, musím to zaklepat. Věřím, že stejné to bude i ve Znojmě.


REKLAMA