Právě skončená únorová část 45. přednáškového cyklu znojemského Jihomoravského muzea přinesla do společenského sálu na Alšovce další kvarteto velmi zajímavých čtvrtečních podvečerů. Kromě životních a profesních osudů archeologa Františka Vildomce nebo potulných truhlářů i sochařů řádu Dominikánů bylo možné se blíže seznámit také s vývojem šátků coby součásti tradičního lidového oděvu. Nejatraktivnější přednáškovou akcí znojemského muzea se v letošním druhém měsíci roku pro většinu návštěvníků ale mohla zdát ta o vaření, respektive pečení zábavně nazvaná Cviboch, štrůdl, taštičky aneb Jak vařily babičky. Připomenout si dobu časů dávno minulých si tak do nového přednáškového sálu znojemského Jihomoravského muzea přišlo i mnoho těch, kteří jinak standardně nevaří ani nepečou, o zástupcích mužského pokolení nemluvě. Petr Eckl z domácího znojemského muzea totiž do svého pořadu zahrnul i mnoho srovnání, popř. grafického znázornění vývoje v pěstování či výrobě pro kuchyň nezbytných komodit. A ve finále samozřejmě přidal i něco málo tipů k obohacení jídelníčku, ba přímo receptů z dob babičkovské kuchyně.