Hygienu zanedbala čtvrtina kontrolovaných gastropodniků

(Foto: SZPI) Nedostatečný úklid, špinavé podlahy, olupující se omítka či malba, znečištěná zařízení a předměty přicházející do styku s potravinami nebo nesprávná manipulace s odpady. To jsou nejčastější prohřešky, kterých se dopouští provozovatelé restaurací, bister a stánků v našem regionu, jak vyplývá z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Na okrese Znojmo jsme provedli celkem 84 kontrol provozoven společného stravování, a to od poloviny května do poloviny srpna. Z tohoto počtu ve 21 případech inspektoři odhalili nevyhovující skutečnosti, což představuje čtvrtinu prověřovaných provozoven. Ve dvou z nich byly nabízeny pokrmy, u nichž byly uvedeny zavádějící informace týkající se použitých surovin, což je klamání spotřebitele. V několika provozovnách byl také znečištěn výrobník ledu a inspektoři proto uložili opatření k jejich sanitaci,“ vyjmenoval mluvčí Ústředního inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Současně upozornil, že inspekce se zaměřuje především na ty provozovny, kde očekává problém, což znamená, že výsledky kontrol nelze zevšeobecnit na celý trh.


Inspektoři také prověřili v kempech 15 stánků s občerstvením, bister a restaurací. Z tohoto počtu ve čtyřech zjistili hygienické nedostatky a nařídili jejich odstranění. „Z důvodu výskytu živočišných škůdců a stop po jejich činnosti jsme uzavřeli prodejnu potravin v kempu Bítov,“ informoval Kopřiva.


Zmrzlina letos zatím bez závad

Lidé si v létě s oblibou kupují zmrzlinu také u stánků umístěných u silnic, na parkovištích nákupních center nebo v rekreačních oblastech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontrolovala během tří měsíců na Znojemsku desítku výrobců a prodejců zmrzlin. U jednoho výrobce odebrala vzorek k mikrobiologickému rozboru, jehož výsledek byl vyhovující.


Bez chyb není ani závodní stravování

Pozornosti inspektorů neušly ani kuchyně a jídelny závodního stravování. Těch prověřili od poloviny května do poloviny srpna celkem sedm. „Z toho v šesti provozovnách jsme zjistili porušení hygienických požadavků,“ informoval mluvčí Kopřiva.

REKLAMA