Sportovní areál v Dobšicích pohltila voda, sčítají se škody

Ve sportovní rubrice pochopitelně nejraději informujeme o úspěších klubů a sportovců ze Znojemska. Občas se však vyskytne téma, které se rozhodně s radostí nepíše a těšit nás tak nebudou ani následující řádky. Jak dobře víte, vydatné srážky se uprostřed září nevyhnuly ani znojemskému regionu, byť nenapáchaly zdaleka takové škody jako například v Moravskoslezském kraji. Ani u nás však řeka Dyje nebyla zdaleka klidná. Na 3. povodňový stupeň se vyšplhala i ve Znojmě. Nejvíce však velká voda škodila v Dobšicích, kde pohltila celý sportovní areál, ve kterém sídlí i místní fotbalový klub. Voda zde takřka kopírovala záplavy z července roku 2006.


Už v pátek, kdy se začaly naplňovat scénáře meteorologů, byli dobšičtí fotbalisté jako na trní. Sportovní areál Dobšice se totiž nachází v těsné blízkosti řeky Dyje. Ta normálně působí klidným, romantickým dojmem, to se však mělo dramaticky změnit. Ještě v sobotu to vypadalo, že se nejčernější scénář nenaplní, v neděli už bylo vše jinak. „Stále jsme věřili, že to zvládneme a že to zvládne Vranovská přehrada. V sobotu ještě předpovědi vypadaly dobře. V neděli už se ale Dyje vylila. Vranov musel reagovat na vlnu, která šla z Podhradí nad Dyjí a my jsme bohužel v záplavovém území,“ konstatuje sekretář a místopředseda Sokola Dobšice Radek Burcin. Areál v minulosti povodeň zaplavila již třikrát, jak už bylo výše zmíněno naposled v roce 2006. „Jsme už poučeni z předešlých roků, tak jsme některé věci a materiál vystěhovali. Zkusili jsme kabiny a zázemí zafoukat izolací, ale i tím voda prostoupí. Voda prošla dveřmi, to však není tak podstatné jako to, že nám to do kabin vystoupalo také kanalizací a záchody. To jsou spojené nádoby. Správce areálu Bronislav Polák prožil několik bezesných nocí. Společně s dobrovolníky, fotbalisty a pracovníky klubu už udělali velkou spoustu práce, což můžete i nyní vidět. Velké množství práce je ale ještě stále před námi,“ je si vědom dobšický fotbalový funkcionář. Právě s ním jsme nelehkou situaci probírali přímo na hřišti, i v tu chvíli se stále uklízelo a odstraňovali se následky vody, která bohužel napáchala nedozírné škody. „Škody máme na všech sportovních plochách, které v areálu jsou – hlavní travnaté hřiště, hřiště s umělým trávníkem, volejbalové hřiště, tenisové kurty. Poškozena je také hlavní tribuna a náhradní hřiště, které jsme zbudovali teprve tento rok. Vše utrpělo nějakou újmu. My se teď snažíme škody spočítat a postupně likvidujeme nánosy bahna, které tu jsou. Do umělých ploch jsme se pustili pouze povrchově, zjistili jsme, že to bude muset udělat odborná firma, která to tu dělala, že to sami nezvládneme,“ vysvětluje a následně přidává další položky na dlouhý seznam poškozených věcí. „Nářaďovna je plná bahna, jsou tam branky, textilní věci, pomůcky, které jsme používali k tréninku, takže nějaká zkáza tam také bude. Mechanizaci a traktory jsme stačili odklidit, ale v boudách, kde normálně jsou, je také plno bahna. Závlahová čerpadla byla také pod vodou, ještě úplně nevíme, jak na tom jsou. Elektroinstalace i vodoinstalace v kabinách a zázemí je kompletně poškozena, vše budeme muset znovu obnovit,“ vypraví a ukazuje na několik vysoušečů, které zrovna plní svoji funkci ve zničených kabinách. Vyčíslit škodu si zatím netroufá, už teď však ví, že bude velká. „Záleží například na tom, na kolik odhadnou škody firmy, které nám tu dělaly revitalizaci sportovišť. Zatím ale opravdu netušíme rozsah poškození. Nevíme, jak je například pod umělým trávníkem vymletý podklad. Mohly se tam také dostat fekálie, ale to už teď máme zabezpečené,“ doplňuje správce areálu Bronislav Polák.


Fotbalové Dobšice ale v současnosti pochopitelně netíží jen následky škod a nejsou zaměstnány jen pracemi, které dají areál opět do pořádku. Fotbalové soutěže se po krátké pauze ovlivněné počasím opět rozjely a funkcionáři tak museli hledat varianty, kde Dobšičtí odehrají mistrovská utkání a kam přesunou tréninkový proces. A to se nebavíme jen o dospělých, jejichž A-tým hraje 6. ligu, ale především o mládeži. Ostatně mládežnických týmů mají Dobšice hned několik. Na pomoc tak přispěchaly okolní kluby i fotbalové svazy. „Vážíme si pomoci, kterou nám nabídl jak Okresní fotbalový svaz Znojmo, tak Jihomoravský krajský fotbalový svaz. Všichni jsou k nám ohledně sportovního fungování klubu vstřícní. Hrát se v našem areálu totiž v současnosti opravdu nemůže. Hned po povodni se nám nabídlo s pomocí několik klubů – Tasovice, FK Znojmo, Vrbovec, Dyje, Suchohrdly. Takže našich jedenáct družstev se nějakou dobu, než se dáme dohromady, bude prolínat na hřištích těchto klubů,“ říká Burcin a jen těžko odhaduje, kdy dobšičtí fotbalisté vyběhnou znovu na domácí pažit. „Ten stav se teprve zjistí. Máme za sebou první počátky, kdy jsme odstranili z hřiště vrchní nános. Jak je ale vidět na trávníku, to bahno je stále v něm. Když do toho někdo vletí, tak to bude jedno velké bahniště a úplně si hřiště zničíme. Ale necháme to na posouzení odborné firmy, která to zhodnotí. Budeme se pochopitelně snažit, abychom co nejdříve v našem areálu opět působili. Samozřejmě si vážíme pomoci, ale doma je doma,“ připomíná staré pořekadlo. Až do breku pak může být při konstatování, že voda nešetřila ani odlehčovací hřiště, jehož základy zde vybudovali teprve na jaře. „Zase budeme dělat vše skoro od začátku. Protože máme v klubu 180 dětí, tak jsme se jim snažili udělat další tréninkovou plochu, která má rozměry normálního fotbalového hřiště, takže by se tam mohla hrát i soutěžní utkání. Převážně mám tedy na mysli mládež. Takže jsme zase o krok pozadu. Měli jsme takovou vizi, že bychom jaro příštího roku odehráli už na novém hřišti, ale teď kdoví,“ smutně zakončuje naše povídaní sekretář a místopředseda dobšických fotbalistů Radek Burcin. Nám nezbývá, než držet fotbalovým Sokolům z Dobšic palce a ať je jejich sportovní areál opět v plném lesku, byť to bude nějaký čas trvat.
FOTO: Pavel Bulín

REKLAMA