Orli stále žijí, derby zvládli bravurně. Živo bylo i mimo led

Znojmo vstupovalo do tradičně sledovaného derby v obtížné situaci, šlo do něj z poslední pozice prvoligové tabulky a s vědomím, že nesmí ztratit byť jen jeden jediný bod. S obrovským tlakem se však popasovalo výborně. Hruška se Sklenářem dodali v první třetině svými góly potřebný klid. Když k tomu brankář Groh přidal jistý výkon, byl to základ k pozdějšímu sladkému vítězství. Svěřenci trenéra Baďoučka po bezbrankové druhé třetině prožili snovou třetí část, kterou dohrávali v euforii. Přidali totiž další tři trefy a odvěkému rivalovi nadělili před více než dvěma tisíci diváky pět branek.

 

Rušno však bylo i mimo ledovou plochu. Do Znojma vyrazil větší počet třebíčských fanoušků, což se i vzhledem k vývoji utkání neobešlo bez problémů. Přispívalo tomu i umístění hostujícího kotle, který nemá vlastní sociální zázemí a fanoušci hostů tak musí absolvovat cestu na WC kolem domácího kotle. Pořadatelská služba se tak pořádně nachodila, když musela každého, byť jednotlivce, doprovázet. Své postupem času sehrál i alkohol.

 

Nejtřaskavější incident se však stal mimo Nevoga arénu o přestávce mezi druhou a třetí třetinou. Skupinka třebíčských fanoušků zamířila k blízké restauraci Viktoria, kde měl jeden z nich na zahrádku házet kameny. Hrozilo tak zranění těch, kteří se zde v tuto chvíli nacházeli včetně dětí. Akce pochopitelně vyvolala reakci, dotyčný útočník byl dohnán u stadionu a než stihli situaci vyřešit policisté, byl jedním z rozzlobených znojemských fanoušků insultován a odnesl si na zápas krvavou památku. Situace se posléze za přítomnosti již zmíněné policie uklidnila.

 


V závěrečné třetině pak byly k vidění menší potyčky mezi pořadateli a třebíčskými fanoušky. K žádnému ostřejšímu střetu ale nedošlo. Frustraci hostujících fanoušků dokumentovala situace, kdy se jeden z nich dostal až k třebíčské střídačce a boucháním do plexiskla dával najevo svou nelibost a se dožadoval zlepšeného výkonu. Třebíčský kotel ostatně po konci zápasu spustil směrem ke svým hráčům – My chceme Třebíč a bojujte za Třebíč. Fanoušci Orlů byli naproti tomu v euforii, byť Znojmo zdaleka nemá v boji o záchranu vyhráno. Po pondělních výsledcích se dostalo o bod před Slavii na předposlední místo. Pražané byli jediní, kdo ze znojemských soupeřů o záchranu prohráli.

 

    1. 46. kolo Chance ligy: Orli Znojmo – Třebíč 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)
      Branky a nahrávky: 10. Hruška (Kratochvíl, Sklenář), 12. Sklenář (E. Mareš, Vala), 47. Šťovíček (Jenyš), 49. Sklenář (L. Adámek, Groh), 56. Šťovíček (Berger). Rozhodčí: Petružálek, Veselý – Jindra, Baxa. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2110.

REKLAMA