Fotbalové Znojmo nad propastí. Hrozí, že nenastoupí do MSFL

V tomto období nejsou v našem podnebném pásu bouřky ničím neobvyklým, jedna taková obrazně aktuálně panuje i ve fotbalovém Znojmu. A nevypadá to jen na nějakou krátkou letní přeháňku. 1. SC Znojmo FK čelí vážné hrozbě toho, že nerozehraje nadcházející sezónu 2024/25.


Majitel Youssef Abdellaoui již nemá zájem klub financovat a nabízí jej k prodeji. Ještě před nedávnem to přitom vypadalo, že Znojmo bude útočit na postup do 2. ligy, což bylo hlavní ambicí podnikatele, který pochází z Maroka. „Dosáhli jsme nejlepšího umístění klubu za pět sezón, nejlepším střelcem soutěže je navíc hráč Znojma. Klub je nyní lépe organizovaný a připravený být v příští sezóně aspirantem na první místa,“ hlásil po posledním zápase uplynulé sezóny a vítězství nad Hodonínem trenér Rui Amorim. Realita nemůže být v současnosti více vzdálená. Na tiskové konferenci před sezónou 2023/24 přitom Abdellaoui sebevědomě hlásil, když se snažil rozptýlit obavy fanoušků, zda v případě nesplnění cíle v podobě posunu o ligu výše svoji činnost neukončí. „Chceme postoupit do 2. ligy. Nemusí se to podařit hned, máme horizont tří let, ale je to hlavní cíl. Jako byznysmen si nepřipouštím, že by se to nepovedlo, bral bych to jako svoji velkou prohru.“ Kde tedy nastal zlom, těžko říct. Stávající majitel koupil klub na konci roku 2022 od Jiřího Tunky, žil však v domnění, že součástí transakce je i mládež. Ta je však jiným subjektem. Rozčarování tak bylo nemalé.


Notně to také skřípalo mezi majitelem a managementem v podobě ředitele Františka Šturmy (ten posléze zamířil vykonávat řídící funkci do Třince, tato anabáze společně s angažováním trenéra Pulpita mu však vůbec nevyšla a po krátké době zde skončil – pozn. redakce) a sekretáře Michala Soboty. Ani jedna strana po rozchodu nenechala na té druhé nit suchou. „Když jsem sem přišel, tihle lidé už tu byli, byli to lidé předchozího majitele Jiřího Tunky (František Šturma, Michal Sobota – pozn. red.). Já jsem byznysmen, nikoliv sportovní manažer. Očekávám, že lidé, kteří jsou v těchto funkcích, budou plnit své povinnosti a pracovat, když ne, musí odejít,“ vysvětloval tehdy rozjitřenou situaci Abdellaoui a sliboval nový začátek. Tým se prakticky celý zinternacionalizoval včetně trenérského složení a budil rozruch, mnoho protivníků se dívalo na celek složený z několika národností, z nichž převažovala ta portugalská, skrz prsty, nejvíc se to projevilo v květnovém utkání v Uherském Brodu. „Hráli jsme proti soupeři, který nedělá čest českému fotbalu. Kvůli agresivitě soupeře máme dokonce hráče v nemocnici na operaci. Rozhodčí bohužel neodpovídali úrovni této ligy. Po celou dobu neprojevovali našemu týmu ani špetku respektu,“ stěžoval si znojemský lodivod. Ale k jádru věci, minimálně na hřišti to Znojmu klapalo. V jednu chvíli dokonce pošilhávalo po prvním místu, nakonec skončilo na čtvrté pozici, což bylo na hony vzdáleno každoročním peripetiím se záchranou. O to větším šokem se tak může zpráva, že Znojmo nenastoupí do příštího ročníku MSFL, jevit.


Čas rychle ubíhá, Znojmo ještě nezačalo přípravu

Jak vážná situaci je, napovídá to, že zatímco ostatní účastníci třetí nejvyšší soutěže v Česku jsou již v plné přípravě, kabina Znojma na Městském stadionu v Horním parku stále zeje prázdnotou. Hráči se měli sejít už první červencový týden, to se však nestalo, což nám potvrdil i kustod Petr Vozábal, který z celé situace nebyl vůbec nadšený, vždyť to byl právě on, kdo stál u novodobé éry 1. SC Znojmo, která se započala v roce 2001. I z tohoto důvodu musel klub zrušit přípravný zápas v Lanžhotu, který mělo Znojmo sehrát 13. července. Konat se nebude ani duel s Kolínem. Neměl by totiž, kdo nastoupit. Hráči, kteří v uplynulé sezóně oblékali znojemský dres, už také hlásí nová působiště. Velosa se vrátil do Portugalska, nový tým má i Ézio Pinto, David Nzanza podepsal Baníku. S kapitánem Ivanovičem se klub nedomluvil na nové smlouvě. Lukáš Lukčo zkouší štěstí v Humenném, pryč je i brankář Franko Škugor, který se s fanoušky loučil stejně jako Ivanovič při posledním utkání s Hodonínem. Nové angažmá má také král střelců MSFL Neto. A ani při pohledu na příspěvky ostatních hráčů na jejich sociálních sítích to nevypadá, že by se do Znojma v nejbližší době chystali. „Přípravné zápasy rušíme z důvodu, že hráči zůstávají v současné době v zahraničí, netrénují zde, do vyřešení situace. Pokud trénují v jiných klubech, nebylo nám toto oznámeno a mohlo by i ze strany jiných klubů dojít k porušení předpisů FAČR, neboť většina hráčů má registrovánu profesionální smlouvu s uplatněním opce na její prodloužení,“ vysvětloval pro portál msfl.cz sekretář klubu Radim Hübner. I hráči, kteří vyšli ze znojemského dorostu a měli načít přípravu u Áčka se připravují jinde, což je vzhledem k nejistotě, která panuje, logické. Konkrétně je to v Tasovicích. Na aktuální situaci jsme se pochopitelně dotazovali samotného klubu i my. „Je pravdou, že majitel nyní činí kroky k tomu, aby pro klub našel investora nebo kupce. Maximální prioritou je však udržet klub nadále činný a pokračovat v další sezóně,“ sdělil nám předseda Radovan Šoba. Pro zmíněný web msfl.cz se vyjádřil i Radim Hübner. „Situace v klubu je taková, že původní majitel přibližně před 14 dny oznámil, že nechce pokračovat ve financování klubu. Po celou tuto dobu hledáme řešení a činíme kroky k nalezení investora nebo kupce tak, aby klub dále fungoval a pokračoval v další sezóně v MSFL,“ potvrdil slova Šoby.


Před několika dny se také zástupci 1. SC Znojmo FK sešli s mládeží 1. SC Znojmo, aby je o aktuální situaci informovali. Setkali jsme se Radovanem Šobou a Radimem Hübnerem. Můžu říct, že oba pánové se maximálně snaží o to, aby byl klub v podobě A-týmu v chodu. Nemají to však v tomto ohledu jednoduché, vše je nyní na majiteli 1. SC Znojmo FK. My, jako mládež, se samozřejmě budeme snažit v rámci našich možností pomoci,“ uvedl předseda 1. SC ZNOJMO – mládež Jindřich Růžička. U Radovana Šoby a Radima Hübnera se ještě na chvíli zastavíme, právě oni převzali v létě 2023 řízení klubu a jen díky nim držel i přes značné překážky pohromadě a v provozu. Oba dva pánové přitom disponovali po finanční stránce omezenými ne-li žádnými pravomocemi. Můžeme v podstatě říct, že měli notně svázané ruce a řeč s majitelem klubu nebyla mnohdy jednoduchá. I v tomto směru nejspíše ztroskotal nový klubový web, který byl fanouškům dlouho slibován. O dalších věcech nemluvě.


Nejčernější scénář? Pád do okresních soutěží

Dle našich informací by se měla cenovka 1. SC Znojmo FK pro potenciální kupce pohybovat v rozmezí tří až čtyř milionů. Otázkou však je, jestli někdo bude ochotný tuto částku zaplatit, klub má mít i neuhrazené závazky a můžeme se jen domnívat, kolik hráčů zůstalo Znojmu pod smlouvou. Stadion je pak majetkem města Znojma. Jedinou cennou kartou v ruce Yuseffa Abdellaouie je tak licence na MSFL, v téhle chvíli už to ale vypadá, že spíše licence divizní. Máme totiž 15. července a 1. kolo MSFL začíná už první srpnový víkend (3. a 4. srpna). Plnohodnotně sestavit a připravit kádr, se tak v tomto šibeničním termínu jeví jako nesplnitelná mise. Už 28. července se pak Znojemští mají představit v rámci domácího poháru v Tasovicích. Znojemský problém přidělává samozřejmě vrásky i na čele FAČRu, respektive Řídící komisi pro Moravu, pod kterou MSFL spadá. I na ní jsme se obrátili s dotazy, do uzávěrky nám však nepřišla odpověď. Předseda Řídící komise pro Moravu Pavel Nezval se alespoň stroze vyjádřil pro msfl.cz. „V pondělí se situace okolo Znojma bude řešit.“ Žádný výstup ale zatím není k dispozici. O znojemském problému už se ale na FAČRu samozřejmě diskutuje, dokonce byla ve hře možnost, že v případě odhlášení Znojma z MSFL by soutěž do sudého počtu doplnil divizní tým, mělo se jednat o Bzenec, který trénuje Bohumil Páník. I tato možnost údajně padla.


Nejpravděpodobnější je tak následující scénář. Pokud se Znojmo odhlásí, bylo by prvním sestupujícím a MSFL se odehraje v lichém počtu sedmnácti týmů. Znojmo bude muset za odhlášení zaplatit pokutu, která se prý může pohybovat až do výše jednoho milionu, částka ale bude pravděpodobně nižší. Tišnov například platil v roce 2018 za tehdejší odstoupení z divizní soutěže pokutu 100 tisíc, což byla nejmenší vyměřitelná částka. Pokud Znojmo zaplatí, může v ročníku 2024/25 nastoupit do divize, pokud ne, čeká ho pád až do nejnižší třídy okresního přeboru, což by byla pro klub, který hrál ještě nedávno první ligu, katastrofa a v podstatě nejčernější scénář. Jistým pozitivem se tak alespoň zdá, že se Znojmo do MSFL na jaře přihlásilo, pokud by to neudělalo, pád do okresu už by byl nevyhnutelný. Přesto můžeme polemizovat, proč Youssef Abdellaoui, pokud již nechtěl ve Znojmě pokračovat, nezačal situaci řešit dříve. Svému nástupci, pokud se vůbec nějaký najde, totiž nepřipravil vůbec jednoduchou pozici.

REKLAMA