Diletantství vedení radnice ohrozilo i hokejové Orly

Neuvěřitelná naivita, se kterou vedení znojemské radnice přistoupilo k fantasmagorickým vizím o tom, jak tajemný anglický investor zařídí pro hokejové Orli účast v mezinárodní soutěži, ohrozila samotné pokračování klubu v profesionálním hokeji. Naštěstí dosavadní majitel Pavel Ohera projevil dostatek trpělivosti i shovívavosti, aby pokračoval, i když řečeno jeho slovy mu byly házeny klacky pod nohy. 


Po měsících nejistoty ale prolomil své mlčení a naplno odhalil, jak to vlastně všechno bylo. „Jsem přesvědčený o tom, že jedinou snahou „konkurenčního“ subjektu Hynka Blahy bylo dostat nás ze zimního stadionu pryč. K tomuto kroku měla významně pomoci jeho spolupráce s některými lidmi na radnici. Především oni uvěřili jeho pohádce o tajemném anglickém investorovi, který přijde a bez nároku na cokoliv zrekonstruuje zimní stadion a každoročně dá k dispozici několik milionů eur na provoz klubu. Pohybuju se v byznyse hodně let, ale na zázraky nevěřím. Podle našich informací navíc jeho jediný kontakt s ICEHL byl ten, že tam odeslal pozdě přihlášku. Ta byla smetena ze stolu. Tajemní investoři měli předběžně domluvené dvě schůzky s vedením ligy, ani na jednu se z podivných důvodů nedostavili. Zároveň je zarážející, že přes své prostředníky, především pana Antonoviče, měl pan Blaha nejvíce toužit po licenci na druhou ligu, kterou vlastní můj klub. To celé nás vede k domněnce, že záměrem bylo vyvolat euforii kolem ICEHL, pak pokrčit rameny, říct, že to z mnoha důvodů nevyšlo, a jako zachránce hrát druhou ligu. Raději nebudu rozvádět jeho “propouštění” zaměstnanců zimního stadionu a jiné excesy,“ uvedl Pavel Ohera v obsáhlém rozhovoru. Hynek Blaha přitom podle něj není ve znojemském podnikatelském prostředí zdaleka neznámou osobou a nebyl podle něj problém, aby si vedení radnice získalo přehled o jeho aktivitách, které jsou mírně řečeno ne příliš povedené a napovídají dost o jeho renomé. Hodně napovídá i to, že se s Pavlem Oherou nikdy nesešel, aby spolu probrali budoucnost klubu. „Bylo by dobré, kdyby se pan Blaha zabýval především svými závazky za ledy v jeho znojemské lize. Pokud chce dělat hokej ve Znojmě, může za mnou přijít a dát mi nabídku, nemám s tím problém. Pokud bude zajímavá, jistě se domluvíme. To se ale nikdy nestalo a já jsem přesvědčený, že se ani nestane,“ dodává Pavel Ohera.


Ten se podivuje i tomu, že vedení města se nechalo vodit za nos člověkem, který mu dlužil peníze za nájmy ledu pro jím vedenou amatérskou soutěž, kde s týmy samy led platí. „Musím říct, že jsem už zažil různá obsazení vedení města, ale nikdy jsem nezažil to, co nyní. Někteří lidé z vládnoucí koalice se chovají doslova jako neřízené střely. Paní Šalomonová přišla na zápas A-mužstva jedinkrát se slovy, že se jde podívat, jak tady prožíráme městské peníze. Ta se postavila do role jakési svaté inkvizice, která má za úkol zlikvidovat vše, co funguje. Pan Svoboda byl jistě vynikající plavec, ale nevím, zda je kompetentní řídit Znojemskou tepelnou společnost a u toho zároveň dělat „ministra sportu“ a dalších odvětví našeho města. Tu odvolává ředitele Znojemské besedy, tu rozděluje obsazení ledu na zimním stadionu, tu prostory na plaveckém stadionu… Dokonce i oprava Pražské ulice je podle jeho slov prací města, přitom silnice patří státu. Podobných případů bych mohl uvést daleko více,“ uzavírá Pavel Ohera. Přes to vše prý je dohodnut na spolupráci s městem na další dva roky. Bohužel příprava na nadcházející sezónu byla podle něj ovlivněna výše zmíněným nereálným projektem, který u vedení města našel nepochopitelně podporu a nyní je třeba dohánět velké zpoždění. „Především nechceme spoléhat na žádné zázračné investory, kteří se z ničeho nic zjeví, a tak jak se zjevili, tak zase zmizí. Určitě chceme hrát vyšší soutěž než druhou ligu. To znamená buď první ligu, nebo zahraniční soutěž. Je třeba si ale uvědomit, že ve městě velikosti Znojma nelze dělat profesionální sport bez podpory radnice. Do velké míry tak záleží na ní, jak se k tomu postaví,“ uzavřel Pavel Ohera.

REKLAMA