Besedy, tréninky. Projekt Podej Ruku Sportu přivedl na Znojemsko Pavla Horvátha

Znojemsko se občas tak trochu ocitá na periferii zájmu. Neplatí to však vždy a je to i zásluhou úspěšných rodáků z regionu. Právě díky Stanislavu Tkadlecovi a jeho projektu Podej Ruku Sportu na jih Moravy zavítal bývalý fotbalista, reprezentant a oblíbený fotbalový glosátor Pavel Horváth, který aktuálně působí jako trenér v třetiligových Domažlicích. Celý druhý prosincový týden strávil edukací fotbalové mládeže, ať už na besedách, tak na hřišti.


Pavel Horváth měl na jihu Moravy pestrý program a na nudu si rozhodně nemohl stěžovat. Co den, to akce. Nejvíce byl pochopitelně skvělý driblér na hřišti, kde vedl tréninky pro fotbalovou mládež různých klubů. „Postupně jsem oslovil týmy na Znojemsku, jestli by neměly zájem o tréninkovou jednotku s Pavlem. Některé se vyjádřily, že by velmi rádi – Šatov, Únanov, 1. SC Znojmo, Moravský Krumlov, Práče či Miroslav,“ vysvětluje Stanislav Tkadlec. Mimo to jsme se i domluvili na besedách nebo chcete-li motivačních přednáškách, jelikož má Pavel velké zkušenosti a nepřeberné množství zážitků a úspěchů ze své bohaté fotbalové kariéry. Celé povídání pak může podpořit mladé sportovce v jejich další cestě a kariéře,“ doplnil. My jsme se byli osobně podívat na Základní škole Mládeže ve Znojmě a Horváth jen potvrdil, že uměl zaujmout nejen na hřišti, ale i slovem. Už od začátku byl mladými fotbalisty zasypáván salvami zvídavých otázek. Samozřejmě byla i zábava, která u bývalého hráče Slavie, Sparty, Plzně či Sportingu Lisabon nikdy nechybí. Málokdo umí odpovídat a vyprávět s vtipem a nadhledem. Horváthovi to jde s lehkostí, s jakou čaroval i na zeleném pažitu. A tak vyprávěl, kdy dostal svoji první červenou kartu, jak se potkal ve Sportingu Lisabon s Ronaldem, ale také s vážnou tváří dával mladým sportovcům cenné rady do života ze své bohaté kariéry. I samotné otázky z řad respondentů ho dokázaly pobavit. „Hrál jste někdy s Bicanem?“ Zněla třeba jedna. „Nehrál,“ usmíval se. „Ale děda s ním kamarádil,“ prozradil.


A jak se vůbec Horváth ve Znojmě ocitl? „Pracoval jsem ve sportovním průmyslu a s Pavlem spolu máme, troufám si říct, kamarádský vztah. Už před půl rokem jsme se s Horvim bavili, že by sem na Moravu dorazil a udělali bychom besedu pro školy a tréninky pro děti. Ještě předtím, než jsme šli na ZŠ Mládeže ve Znojmě, jsme si podobnou věc vyzkoušeli i v Miroslavi a Práčích, jelikož z těchto míst pocházím, zde proběhly i tréninky. Děti to bavilo jak ve škole, tak na hřišti. Pavel aktuálně trénuje v třetiligových Domažlicích, kde není tak nabitý program jak ve vyšších ligách, takže měl před Vánoci více času, i proto se to vše mohlo uskutečnit,“ popisoval celou genezi Tkadlec, jehož projekt rozhodně není jen tak ledajaký. Nedávno se právě v rámci Podej Ruku Sportu konala přednáška se špičkovým fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. „Mám na příští rok spoustu plánů – výživa, motivace. Spojené to bude opět s velmi zajímavými osobnostmi. Nedávno jsme ve Znojmě uskutečnili přednášku o zdraví s panem profesorem Kolářem, což je kapacita. Teď na to navazujeme workshopem, který proběhne na začátku ledna,“ nastiňuje.


To hlavní zde ale vlastně nezaznělo, jak celý projekt Podej Ruku Sportu vznikl. „Projekt vznikl v roce 2021. V tu dobu jsem se ještě pohyboval v Praze a vysnil jsem si v hlavě vlastní projekt. Pak se to tak vše seběhlo i s lidmi, s kterými jsem se potkal, že se to stalo skutečností. Situace nebyla pro děti ohledně sportování super ani před covidem, ten to jen v podstatě urychlil. Děti přestávají sportovat, tloustnou, mají spoustu jiných aktivit. Jasně, chápu, že je jiná doba, ale pořád se s tím dá pracovat. Je to o spojení rodič – pedagog – trenér. To jsou hlavní činitelé, kteří by měli dítěti alespoň trochu pomoc, aby zdravě sportovalo. Vykopli jsme to tenkrát v Mladé Boleslavi. Mělo to úspěch, byli tam převážně trenéři a přednášel například pan Pirk, pan Jelínek, pan Havlíček z pořadu Jste to, co jíte. Mezitím jsem se z Prahy vrátil na jižní Moravu a řekl jsem si, proč na to nenavázat,“ osvětluje Tkadlec a přidává hlavní poselství projektu. „Dal jsem si za cíl, sportovní prostředí více kultivovat a vzdělávat. Takže hlavní cílovou skupinou jsou rodiče, kteří jsou prvními vzory pro své děti. Pak i pedagogové a trenéři. Snažíme se je vzdělávat na různá témata.“ My jen na závěr dodáváme, více takových projektů a těšíme se, koho Znojemsko přivítá příště. Úplná tečka to ale není, můžeme vás nalákat na velký rozhovor s Pavlem Horváthem, který vyjde už v příštím speciálním vánočním vydání Znojemského týdne.

REKLAMA