100 let fotbalu v Hrušovanech, popřát přijel SIGI Team

Byla to předposlední v předposlední červnovou sobotu v Hrušovanech nad Jevišovkou velká sláva. Bodejť by ne, místní fotbalový klub slavil 100 let od svého založení. Byla cítit také velká úleva, po pečlivých přípravách totiž vyšlo i počasí. Bouřkové mraky se vyřádily před akcí a v sobotu vládlo slunce a léto. Byla by škoda, kdyby déšť pokazil událost, na kterou se v Hrušovanech dlouhé týdny čekalo. Vždyť ke sto letům přijel popřát SIGI Team s mnoha fotbalovými personami. V jeho čele byl pochopitelně kanonýr na slovo vzatý a ikona Sparty Praha Horst Siegl, kolem nějž se soustředí osobnosti neméně slavné. A na jih Moravy jich nepřijelo málo. Vždyť na hřišti s míčem operoval bývalý československý reprezentant a fotbalový trenér František Straka. Další výrazné sparťanské jméno je nepochybně řízný stoper Tomáš Řepka, svým umem pak bavil útočník Marek Heinz. Ten měl ke Znojemsku ze všech osobnostní nejblíže, v roce 2013 pomohl Znojmu k historickému postupu do 1. ligy.


Utkání A-týmu Hrušovan nad Jevišovkou proti SIGI Teamu bylo také hlavním hřebem programu. Duelem svým komentářem provedl sportovní reportér České televize Ondřej Tomek, se SIGI Teamem přijela i legenda československého fotbalu Jozef Chovanec, který řídil manšaft z lavičky. A jak zápas dopadl? Hrušovany sice prožily skvělou sezónu, kterou korunovaly postupem do Okresního přeboru a vyšperkovaly tak dokonale velké jubileum, hosté ale domácí nešetřili a nakonec zvítězili. Z brány je dirigoval brankář Ladislav Maier, pokyny směrem ke spoluhráčům hýřily z obrany od Patrika Siegla. I on, stejně jako Marek Heinz, oblékl v minulosti znojemský dres. Před samotným utkáním samozřejmě nemohla chybět autogramiáda a také možnost ulovit si nějakou tu společnou fotku. Sobotní fotbalovou atmosféru dotvářelo i to, že v průběhu oslav se hrál zápas EURA 2024 Česko – Gruzie, byť remízový výsledek 1:1 už tolik nepotěšil. Utkání Áčka proti SIGI Teamu však nebylo jediným kláním programu. Dopoledne hrály prim zápasy přípravek, podvečer byl vyhrazen pro utkání hrušovanských starých gard. My jen dodáme, že tečku za stoletými oslavami udělala večerní zábava se skupinou Vicomt a celý den měl i charitativní podtext, kdy proběhla sbírka pro Klub cystické fibrózy. A čím tento text zakončit? Pochopitelně i z naší strany gratulací ke kulatým narozeninám a ať se fotbalu v Hrušovanech daří i v další stovce.


Stoletý klub si zahrál i divizi

Začátky fotbalu v Hrušovanech nad Jevišovkou jsou spojeny s Josefem Futerou, který byl v roce 1924 zakládajícím členem Sokola a Sportovního klubu kopané, sportu, který se těšil velké popularitě a rychlého rozvoje. Fotbalový tým se skládal z místních nadšenců a od konce 2. světové války byl také svázán s místním útvarem pohraniční stráže, z jehož řad se doplňoval kádr. Největším úspěchem v období od roku 1945 do roku 1989 byla účast v I. B třídě. V novodobé klubové éře se začal skládat tým v nových poměrech už logicky bez účasti pohraniční stráže. Na přelomu milénia započal raketový výkonnostní vzestup. V roce 1998 si Hrušovany po dlouhých letech opět zahrály I. B třídu, aby v roce 2004 prožil klub svůj největší úspěch – postup do divize. O to bolestnější byl však pád. Po čtyřech sezónách přišel pořádný sešup, dva sestupy a dokonce zrušení družstva mužů, jenž stálo ve velké většině na cizích hráčích. Dva roky se pod hlavičkou Hrušovan nehrál žádný dospělý fotbal. Chmurné časy naštěstí netrvaly dlouho. Fotbalové Hrušovany v roce 2019 obnovily svoji činnost a krůček po krůčku šplhají opět vzhůru. Letos vybojovaly postup do Okresního přeboru. V Hrušovanech se navíc mohou těšit z velice pěkného zázemí, kde vedle hlavního hřiště nechybí ani hřiště s umělým trávníkem, které bylo na Znojemsku ve své době (rok 2008) vůbec prvním vybudovaným. V nedávné době se dočkaly nového kabátu kabiny.

REKLAMA