Kontroly: Špatně skladované potraviny i nevhodné prostory

(Foto: KHS Brno) Bistra, stánky, restaurace a pohostinství navštěvují kromě hostů i hygienici. Jejich pohled na jídlo je ale zcela odlišný. Zajímá je jak a kde jsou pokrmy připravovány a uchovávány. Teď v létě se zaměřují také na sezonní provozovny v rekreačních oblastech. V našem regionu jich od začátku května do konce července zkontrolovali téměř čtyři desítky. Především na Vranovsku, Bítovsku nebo u Výrovické přehrady.


A jaké nejčastější nedostatky v nich našli? „Objevili jsme nesprávně skladované potraviny a neoznačené pokrmy v chladicích zařízeních. K dalším chybám patřily osobní věci uložené v kuchyni a některé provozovny nevyhovovaly po stavebně technické stránce,“ vyjmenovala Hana Dubšová, vedoucí oddělení hygieny výživy znojemského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Brno. Podotkla, že na místě udělili pět pokut v celkové výši 26 tisíc korun. Letos zatím nemuseli zahajovat žádné správní řízení, v němž může provozovatelům hrozit pokuta až několik desítek tisíc korun.


Zmrzliny: Z pěti byla v pořádku jediná

K létu patří chutná a vychlazená zmrzlina. Do hledáčku hygieniků se proto tradičně dostává i tato lahůdka. Sledují, jak zmrzlináři dodržují osobní a provozní hygienu při její přípravě a prodeji, zda ji správně skladují a chrání před kontaminací. Výrobci zmrzlin jim rovněž předkládají doklady o původu surovin. Hygienici kontrolují i sanitaci (čištění) výrobníku zmrzliny, nebo zda je zákazník informován o alergenech, pokud je zmrzlina obsahuje. „V provozovnách stravovacích služeb na Znojemsku jsme letos odebrali pět vzorků zmrzlin k mikrobiologickému vyšetření, které ukázalo, že čtyři z nich jsou nevyhovující. Překročily legislativní limit pro bakterie z čeledi Enterobacteriaceae. Nadlimitní počty těchto mikroorganismů ukazují, že výrobci nedodrželi správnou hygienickou praxi při výrobě zmrzliny. Nejde však o přímé ohrožení zdraví člověka. Za zjištěné nedostatky dostali sankce v celkové výši 14 tisíc korun,“ konstatovala Dubšová. Doplnila, že ve všech těchto případech nařídili sanitaci výrobního stroje, provozního nádobí a výrobních ploch. Zmrzlináři jim také musí předložit vyhovující výsledek laboratorního vyšetření vzorku svého výrobku.

REKLAMA