Nejlepší štrúdl: S máslem, s ořechy a rumem

Jablečné záviny z třeného, z kynutého či listového těsta ochutnávali návštěvníci Lukovského štrúdlobraní poslední květnovou sobotu. A těm, které jim nejvíce chutnaly, přiřazovali body v podobě korálků vhozených do kelímků vedle těchto sladkých dobrot. Nejvíc jich nasbírala Eva Kilhofová s excelentním moučníkem s nádivkou ze strouhaných jablek a opražených ořechů, korunovaným polevou z másla a rumu. Druhé místo obsadila Anna Fialová a třetí Jitka Čabalová mladší. V soutěži o nejchutnější štrúdl se sešlo celkem 17 originálních druhů, protože každá hospodyňka měla svůj recept. Na trojici nejlepších pekařek, které jsou všechny z Lukova, čekala odměna v podobě dárkového koše. Jablečné záviny byly také jako občerstvení zdarma pro návštěvníky v párty stanu. Upekly je členky kulturního výboru městyse, který slavnost pořádal.


Lukovští tak navázali na první ročník štrúdlobraní v roce 2019, kdy městys, při příležitosti desátého výročí navrácení tohoto názvu, inicioval vytvoření nejdelšího jablečného závinu v České republice. Měřil 154,6 metru a je zapsán v Knize rekordů pelhřimovské agentury Dobrý den.
Sobotní slunečné odpoledne zpestřily písničky country skupiny Květinka, vystoupení tanečníků ze souboru Masánčata i kejklíře Čabika, který žongloval nejen s míčky a kuželkami, ale i s mačetami. Na své si přišli i muži, kteří se přihlásili do soutěže o nejrychleji vypitý půllitr jedenáctistupňového Kozla. S velkým náskokem nad ostatními zvítězil Lukovák Jan Petrželka. Večer se konala taneční zábava s Fanny Music.

REKLAMA