Boudovi získali Moravskou cenu za kvalitní produkty

Za šíření dobrého jména poctivých potravinářských výrobků z jihu Moravy byli na „Osobnost Moravy 2023“ nominováni manželé Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma. Od svých příznivců získali v anketě více než dva tisíce hlasů a dostali se tak na čestné čtvrté místo. Cenu prvním pěti nejlépe umístěným finalistům udělila nedávno v Brně Moravská národní obec. Kromě diplomu obdržel každý učebnici Moravské dějiny do roku 1860 a vítěz i unikátní skleněnou trofej s moravskou orlicí. Tím se stal malíř, litograf a vinař František Pavlica.


Manželé Boudovi začali podnikat před jedenácti lety, kdy založili malou rodinnou firmu „Bouda 1883 – Originál ze Znojma“ zaměřenou na zpracování ovoce a zeleniny ze Znojemska. „Navazujeme na rodinnou tradici, kdy se v roce 1883 manželova prababička Kateřina, kuchařka v rodině významného znojemského lékárníka, vdala za bednářského mistra Antona Boudu. Inspirujeme se recepty z této doby. Snažíme se oprášit tradiční jihomoravské plodiny, které byly za Kateřiny a Antona běžnou součástí jídelníčku,“ uvedla Zuzana Boudová. Současně přiblížila, že pro dosažení nejvyšší kvality si mnoho surovin sami sbírají (hrozny), jiné pěstují na své zahradě, jako jsou meruňky, kdoule, mišpule a moruše. Jejich marmelády, džemy, sirupy a nakládanou zeleninu oceňují nejen zákazníci, ale i porotci v našich a mezinárodních soutěžích. Jejich výrobky několikrát obdržely ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje, Zlatá Chuť jižní Moravy, Chuť jižní Moravy, Česká chuťovka nebo Dětská chuťovka. Úspěch slavily i na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii. Pro letošní ročník je za náš region na cenu „Osobnost Moravy 2024“ nominován znojemský místostarosta, historik a překladatel Jiří Kacetl.

REKLAMA