Epopej přilákala deset tisíc návštěvníků

Slovanská epopej vystavená na zámku v Moravském Krumlově přilákala během letních prázdnin na 10 000 návštěvníků. Dveře do expozice byly otevřené v červenci a srpnu každý den v týdnu kromě pondělí. Součástí prohlídky Slovanské epopeje je i výstava Muchova stezka a výstava moderního umění ze sbírek Muzea Kampa. Podle starosty Tomáše Třetiny se návštěvnost také pozitivně propisuje do života ve městě. Turisté využívají zdejší kavárny, cukrárny a restaurace. Dalších téměř tři tisíce turistů navštívilo zámecké komnaty a věž.


Turisté obdivovali Muchovy schody

Novinkou letošního roku jsou schody, ze kterých maloval Alfons Mucha 18 let Slovanskou epopej. „Alfons Mucha používal lešení a stál také na těchto schodech někdy osm, někdy deset hodin denně. Jsou velmi křehké, mají sto let,“ přibližuje starosta Moravského Krumlova senátor Tomáš Třetina. Vlastníkem schodů je Jaroslav Pácha, majitel zámku Zbiroh, kde Alfons Mucha maloval Slovanskou epopej. Laskavě je propůjčil Moravskému Krumlovu, chtěl, aby byly tam, kde je Slovanská epopej. Když Galerie hl. města Prahy Epopej v roce 2011 odvážela ze zámku, odjely s ní i tyto Muchovy shody. Po deseti letech se však Slovanská epopej vrátila sem na zámek a letos také Muchovy schody.


Filmy o životě Alfonse Muchy

Návštěvníci měli (a stále mají) příležitost zdarma zhlédnout české dokumentární filmy, které přinášejí hlubší pohled na život a dílo světově proslulého malíře Alfonse Muchy. Ve filmech Muchovi příbuzní a další osobnosti vyprávějí zajímavosti z jeho soukromí, diváci se tak dostanou do míst jeho dětství, studií i prostředí, v němž se pohyboval během své kariéry. Tyto krátké dokumenty mohou návštěvníci sledovat zdarma v předsálí šatny v přízemí u vstupu do expozice a užít si fascinující pohled do života a tvorby tohoto významného umělce.

REKLAMA