Vedení města muselo aktualizovat letošní rozpočet

Zpoždění řady investičních projektů v posledních dvou letech vedlo nové vedení města k přehodnocení rozpočtu pro letošní rok. V současné době je podle radnice zřejmé, že některé z plánovaných investičních projektů se nestihnou v letošním roce uskutečnit. Z tohoto důvodu Zastupitelstvo města Znojma rozhodlo o aktualizaci městského rozpočtu pro rok 2024 s ohledem na skutečné možnosti a kapacity.

 

Tato revize znamená ponížení rozpočtu o 178 milionů korun na investice a 10 milionů korun na opravy.
„Již od návrhu rozpočtu jsme bývalou koalici upozorňovali na to, že není možné některé projekty zrealizovat v tomto roce a přesně tak to i dopadlo. Rozpočet byl nadhodnocený, což vedlo k tomu, že některé projekty nebyly provedeny,“ vysvětlil rozhodnutí místostarosta Jakub Malačka. Každý investiční projekt má podle něj své specifické fáze, od zpracování studií a projektových dokumentací, přes jednání s památkovou péčí a dalšími dotčenými orgány, až po výběr firmy a samotné provedení prací. To vše je časově náročné a je potřeba tyto kroky zohlednit při plánování investic. Zahrnutím položek do rozpočtu, které není možné v daném roce uskutečnit, se stává podle místostarosty celý rozpočet nerealistickým.


„Tato úprava v žádném případě neznamená zrušení připravených projektů. Naopak, jedná se o krok směrem k zodpovědnějšímu a promyšlenějšímu plánování. Z rozpočtu vyškrtáváme pouze ty projekty, které nejsou připraveny k realizaci v letošním roce,“ upřesnil starosta František Koudela. Jako příklad lze uvést opravy škol a školek, které jsou tradičně plánovány na letní měsíce, aby nebyla narušena výuka během školního roku. „Vzhledem k tomu, že se tyto opravy letos o prázdninách neuskutečnily, je zkrátka rozumné je přesunout na pozdější termín, abychom pracemi nenarušili probíhající výuku,“ zdůraznil František Koudela.
Dalším příkladem je revitalizace Jezuitského náměstí či ulic Na Záhumenkách, U Potoka či Na Valech. „Každý z těchto projektů je důležitý pro rozvoj města, ale je nezbytné plánovat je s ohledem na jejich skutečnou proveditelnost, nikoliv jako pouhé položky v rozpočtu, které se ukáží jako iluzorní,“ uzavřel Jakub Malačka.

REKLAMA