Soutěž „Nejlepší biopotravina roku 2024“ vyhlášená PRO BIO Svazem ekologických zemědělců zná své vítěze. V kategorii „gastronomie, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky“ si první cenu odnesl Libor Kožnar, majitel Živé farmy v Šanově na Hrušovansku. Je za produkt „Ochutnávka antických obilovin – jednozrnky, kamutu a špaldy“, o kterých jejich pěstitel říká, že jsou víc, než rizoto. „Za antické nešlechtěné bio obilniny vděčíme našim předkům, kteří je konzumovali už od doby kamenné. Díky tomu je náš zažívací systém perfektně uzpůsobený na enzymy těchto starých obilnin. Perfektní jsou i vařené jako příloha,“ seznamuje Kožnar, který na své bio farmě pěstuje ovoce, zeleninu, bylinky a vinnou révu.
Antická pšenice jednozrnka je více než 16 tisíc let stará nešlechtěná obilnina, kterou lidé jedli už v době kamenné. „Náš zažívací systém je perfektně přizpůsobený na enzymy jednozrnky a pasuje k sobě jako klíč k zámku. Jednozrnka je pramatka všech pšenic, které dnes existují. Z jednozrnky byly vyšlechtěny všechny ostatní pšenice. Před 10 tisíci lety ji lidstvo začalo aktivně pěstovat,“ vysvětluje Kožnar. Současně podotýká, že tato obilnina je skvělá vařená jako příloha nebo jako mouka. Je nutričně bohatá a na rozdíl od rýže, má nízkou uhlíkovou stopu.
V soutěži se letos sešlo 140 certifikovaných bio produktů, při jejich pěstování a zpracování nebyla použita chemická hnojiva, postřiky, ani chemické konzervanty. „Nejlepší biopotravinou roku 2024“ se stalo výběrové vepřové maso v konzervě „Bio přeštík v plechu“ z biofarmy na Vysočině. V dalších kategoriích zvítězil jablečný mošt s rakytníkem, jehněčí maso ossobuco, víno Chardonnay a farmářský sýr. Oceněné produkty bude možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu BIO vín a sýrů 21. září v Mikulově. Soutěž se uskutečnila pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodla devatenácti členná odborná porota v čele s předsedou Pavlem Maurerem.