Co najdete v tištěném vydání Znoj. týdne, vycházejícím 16. září

– Povodeň nejvíce zasáhla Podhradí, škodil i silný vítr
Zatopené silnice, zahrady, louky a někde i sklepy se staly realitou posledních čtyř dnů také v našem regionu. Hladiny řek, potoků a nádrží zvedly nejen silné a vytrvalé deště, ale i velké přítoky z Vysočiny a z Rakouska. Nejhorší situace byla na řece Dyji v Podhradí nad Dyjí, kde byl vyhlášen třetí, extrémní stupeň povodňové aktivity. Výška hladiny tam dosáhla v neděli téměř 450 centimetrů.


– Jednatel ZTS Květoslav Svoboda donesl půl milionu v batohu
Šokující informaci přineslo pondělní jednání znojemského zastupitelstva. Místostarosta Jakub Malačka, který byl nově jmenován jednatelem Znojemské tepelné společnosti, popsal, jak jeho předchůdce Květoslav Svoboda zacházel s hotovostí společnosti, která zásobuje tisíce obyvatel Znojma teplem. Podle Jakuba Malačky mělo být v trezoru této společnosti 697 tisíc korun a nějaké drobné. Ve skutečnosti tam ale bylo pouhých 25 tisíc. Při předávání trezoru pak Svoboda přinesl v hotovosti půl milionu korun, který vytáhl ze svého batohu.


– Vichřice a déšť zrušily znojemské vinobraní
Jubilejní 40. ročník Znojemského historického vinobraní se přesouvá na rok 2025. Organizátoři vzhledem k extrémně špatné předpovědi počasí ohlašující vytrvalý déšť a silný vítr ve čtvrtek oznámili, že pro letošek vinobraní ruší.


– Cena za krajinu putuje do Běhařovic
Osm nových mokřadů, malá vodní nádrž, revitalizovaný potok a vysázená zeleň, to je komplexní projekt Revitalizace lokálního biocentra v Běhařovicích, který má hlavní cenu v soutěži Jihomoravského kraje. Symbolický šek na 100 tisíc korun převzala nedávno v Brně běhařovická starostka Iveta Moudrá.


– Ve Znojmě jsem byla nesčetněkrát, říká Jitka Asterová
S představením Sirény na cestách k nám do velkého kongresového sálu společenského centra Dukla ve Znojmě – Louce přijela minulý týden také herečka, tanečnice a zpěvačka Jitka Asterová. Dnes již umělecká legenda Jitka Asterová si také před začátkem produkce našla chvíli na krátký rozhovor pro náš tisk.


– FOTOREPORTÁŽ: Ve Slupi měli slavnosti chleba


– Pátá prohra v řadě stála pozici trenéra znojemských fotbalistů
Ačkoliv víkendové 7. kolo bylo kvůli vytrvalému dešti odloženo, třetiligový fotbal se v uplynulém týdnu přesto hrál. Ve středu totiž byla na programu předehrávka celého 17. kola. Poslední Znojmo zavedla na půdu Hodonína. Znojemští prohráli těsně 0:1 a nebyl to pro jejich portugalského trenéra Ruie Amorima vůbec šťastný týden. V utkání byl vyloučen a v sobotu jej klub odvolal.


– Jednozrnka-kamut-špalda jsou víc než rizoto
Soutěž „Nejlepší biopotravina roku 2024“ vyhlášená PRO BIO Svazem ekologických zemědělců zná své vítěze. V kategorii „gastronomie, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky“ si první cenu odnesl Libor Kožnar, majitel Živé farmy v Šanově na Hrušovansku.


– Dvě sanitky míří do našeho regionu
Z patnácti nových sanitek Sprinter, které letos postupně dostávají záchranáři na jižní Moravě, budou dvě jezdit na výjezdové základně Zdravotnické záchranné služby Znojmo.


– Ekologického Oskara mají i koně v Podyjí
Prestižní ocenění E.ON Energy Globe, známé jako ekologický Oskar, získal projekt, který má významné zastoupení v našem regionu. Jde o rezervace velkých kopytníků, které jsou nejen v Milovicích a na dalších 13 místech, ale i v Národním parku Podyjí. U Mašovic a Havraníků pomáhají obnovovat přírodní ekosystémy.


– V Mramoticích a Lukově slavili posvícení


– Černá kronika
Chodkyně srážku s nákladním autem nepřežila, Čtrnáctiletá nadýchala přes dvě promile, Pil, jel rychle a havaroval, další kolize kvůli nedání přednosti v jízdě.


– Obvyklé rubriky
Takoví jsme byli…, Křížovka, Jak šel čas, nově také Kalendárium a mnoho dalšího.


Znojemský týden vychází krom tradičního tištěného formátu i v elektronické podobě na portále digiport.cz.


   

REKLAMA