Vylhané prohlášení ANO, zastupitel za Znojmáky popřel jeho tvrzení

V sobotu opoziční znojemští zastupitelé zveřejnili memorandum, které dává najevo nespokojenost s řízením města vládnoucí koalicí (ANO + SPD + Znojmáci). K memorandu svůj podpis připojila i lídryně Znojmáků a současná místostarostka Bohumila Beranová. To znamenalo, že její přechod k opozici umožňuje vytvoření nové vládnoucí koalice ve složení SPOLU, hnutí Naše Znojmo, Pro Znojmo, Znojmáci a nezávislí zastupitelé. Od té doby však nabraly věci rychlý spád.


Vládnoucí ANO se dlouho k memorandu nevyjadřovalo, mlčela i starostka Ivana Solařová, kterou jsme požádali o vyjádření. V neděli večer naopak vystoupila s prohlášením místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. Memorandum označila velmi scestně za puč a na pondělní dvanáctou hodinu svolala v Brně tiskovou konferenci, které se zúčastnila Ivana Solařová a také její kolega ze znojemské ANO David Štolpa, a kde se měly oznámit dle jejich slov šokující informace. Hlavním středobodem se pal stalo prohlášení, že dva zastupitelé za vládnoucí koalici měli dostat nabídku úplatku za přestup k opozici – šlo o Květoslava Svobodu (SPD) a Berta Bartase (Znojmáci). Zatímco první jmenovaný informaci potvrdil s tím, že podá trestní oznámení, Bert Bartas se proti tomuto důrazně ohradil. „Žádnou korupční nabídku jsem neobdržel, což jsem také sdělil znojemskému hnutí ANO na jejich dotaz. Cítím to tak, že moje jméno bylo hrubě zneužito. Pokud bych někdy nějakou korupční nabídku dostal, splnil bych samozřejmě svou občanskou povinnost, nahlásil bych takovou skutečnost bezodkladně na policii,“ vyjádřil se Bartas. I v tomto kontextu tedy můžeme konstatovat, že vyjádření ANO se minimálně v tomto bodě nezakládá na pravdě a jméno Berta Bartas bylo, jak už sám dotyčný zmínil, hrubě zneužito. Ostatně proti obviněním z korupce se opoziční strany jednoznačně vymezily. „Toto nehorázné nařčení od hnutí ANO a SPD rozhodně nebudeme přecházet mlčením. Chceme slyšet jasné a konkrétní vyjádření! Snad se projednou hnutí ANO nebude bát konkrétních odpovědí. Pokud do jednoho dne nedostaneme na naši výzvu požadovanou reakci, budeme nuceni hájit svoji čest podáním trestního oznámení pro pomluvu orgánům činným v trestním řízení,“ stálo v jejich prohlášení. Reakcí ANO bylo, že podalo v úterý trestní oznámení.


Vyjádření Berta Bartase ze středečního dne, však teorii hnutí ANO o údajné korupci naprosto devalvovalo a usvědčilo ho z hrubé manipulace, což samozřejmě nenechalo opoziční zatupitelé v klidu. „ANO na své tiskové konferenci hrubě manipulovalo s jediným cílem nás očernit nejen ve Znojmě, ale prostřednictvím médií před celou naší republikou. Hlavním cílem očividně bylo zachránit kandidaturu paní starostky Solařové na pozici hejtmanky Jihomoravského kraje a prezentovat ji jako úspěšnou starostku, kterou sundali kmotři. Jaká je pravda, ví každý ve Znojmě, ale nevědí to v Brně, nebo v Blansku. Třeba se někdy názorově neshodneme, ale chci poděkovat panu Mudr. Bartasovi za jeho odvahu. Chování paní poslankyně Schillerové, pana poslance Štolpy a paní starostky Solařové nejde jen tak přejít a omluvit. Je to příliš závažné. Na všechny tři podáme trestní oznámení pro pomluvu,“ sdělil Jakub Malačka (Naše Znojmo) a jednoznačně dodal. „Paní starostka Solařová a pan poslanec Štolpa svým chováním ztratili jakkoukoliv legitimitu vykonávat veřejné funkce ve prospěch našeho města. Tímto je vyzýváme, aby se vzdali svých funkcí.“


Že je jednání ze strany ANO ryze účelové pak nahrává i fakt, že Znojmáci v prohlášení, které vydali ve středečních nočních hodinách, rozhodnutí Bohumily Beranové podpořit opoziční memorandum kvitovali. Celá věc s nařčením o korupci a především zneužití jména Berta Bartase se tak může rychle obrátil proti hnutí ANO. Zatímco v posledních dnech byla jeho vrcholná představitelka Alena Schillerová v celé věci na svých sociálních sítích velmi aktivní, k novým skutečnostem, které nenahrávají narativu hnutí ANO, zatím mlčí.

REKLAMA