Znojemský hrad má v dubnu otevřeno o víkendech

Návštěvníky znojemského hradu čeká o dubnových víkendech možnost tradiční prohlídky hradních místností s historickým nábytkem nebo stálá expozice Noblesa křehkého dekoru, ale také umělecké práce a několik zbrusu nových odlitků ze sbírky děl znojemského rodáka sochaře Hugo Lederera. Můžete nahlédnout i do stylizovaného sochařova berlínského ateliéru, k němuž byla inspirací dobová fotografie.


V prvním patře na II. prohlídkovém okruhu můžete zhlédnout hned dvě stálé výstavy. Výstava Procitlé sklo představuje broušené skleněné výrobky firmy Langerových z Šatova. Zakoupeny byly jako ucelená sbírka s podporou Ministerstva kultury v roce 2018 a expozice se každý rok obměňuje, proto i letos můžete obdivovat nové exponáty z unikátní sbírky.


Na stálé výstavě Lidové tradice Znojemska pak uvidíte několik novinek, se kterými seznamuje kurátor výstavy etnograf Jiří Mačuda: „V části vitríny zaměřené na tkalcovství je již několik let k vidění forma na modrotisk z barvířské dílny ve Znojmě, pocházející někdy z první poloviny 19. století. Ve spolupráci s dílnou Arimo – Strážnický modrotisk byla letos touto formou potištěna modrotisková metráž. Ta bude nově k vidění společně s plátnem potištěným barvířským papem (rezervou), aby si návštěvníci udělali představu, jak se takový modrotisk vlastně vyrábí. A dále zmíním v prosinci 2023 zdařile zrestaurovanou masopustní maškaru kobyly z 30. let minulého století, která se našla na jedné půdě v Prokopově u Moravských Budějovic v dezolátním stavu a nyní bude součástí výstavy.“


Návštěvníci mohou využít on-line rezervačního systému na prohlídky znojemského hradu s výkladem průvodce. Vstupenky si můžete rezervovat z pohodlí domova, a to na konkrétní den i čas. Rezervační systém je umístěn na webových stránkách muzea www.muzeumznojmo.cz. Rotundu sv. Kateřiny je možno navštívit v případě vhodných klimatických podmínek, které signalizuje semafor na webových stánkách muzea v horní části, anebo si můžete zavolat pro aktuální stav přímo na pokladnu hradu (+420 515 222 311).

REKLAMA