Vinobraní: Ubylo návštěvníků i ochoty utrácet

Znojmo žilo o víkendu historickým vinobraním. Slavnosti lákaly opět tisíce návštěvníků, ale už na první pohled bylo zřejmé, že jich není tolik, jak bývalo zvykem. Lidé zvyklí na to, že se třeba při průchodu z Horního náměstí směrem k hradu musí nechat nést davem, se podivovali, že se tady dá v pohodě pohybovat.


Podle vyjádření pořádající Znojemské Besedy vinobraní letos navštívilo celkem 76 081 lidí, což je zhruba o deset tisíc méně, než tomu bylo v posledních letech. „Překvapilo mě to, zdá se, že tady není tolik lidí jako jindy. V pohodě bylo i sledování průvodu. Přišli jsme tak čtvrthodinky před tím, než začal a v pohodě jsme našli místo v první řadě přímo na Horním náměstí u pošty,“ konstatovala Marie Plačková, která přijela na vinobraní z Moravských Budějovic.


U většiny stánků se ani netvořily fronty. Výjimkou byl třeba po sobotním historickém programu ten před branami pivovaru, kde čekalo přibližně patnáct lidí, ale hned za rohem bylo naopak výčepní místo, kde se nemuselo čekat vůbec. Menší zájem zaznamenali i prodejci. „Dříve, když skončil na tribuně hlavní program, měli jsme do pěti minut narváno. Teď se podívejte, skoro nikdo tady není,“ konstatoval Ondřej Kredatus, který tradičně prodává burčák přímo na náměstí TGM, které je centrem všeho dění. Menší zájem o letošní historické vinobraní, může mít několik příčin. Jednou z nich je cena vstupenek. „Za ty peníze mě tam nikdo neuvidí,“ říká třeba Znojmák Jan Mičulka. Není se svým názorem zdaleka sám. Ostatně o tom, že řada místních šetří na vstupenkách, svědčí i to, jak je lidmi doslova obsypána trasa průvodu na Pražské ulici, která je mimo placenou zónu. Mnoho dalších Znojmáků pak vinobraní ignoruje úplně. „Raději si s kamarády místo vinobraní vyjedu do jižních Čech zachytat ryby. Ten mumraj tady nemusím,“ konstatuje Miroslav Kvapil a není zdaleka jediným Znojmákem, který o vinobraní město opouští.

Slavnosti se tak stále více stávají doménou lidí odjinud. Nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. To, že vedle tradičních Rakušanů či Slováků můžete v ulicích Znojma spatřit třeba i Japonce však návštěvnost nezachrání. Je spíše takovou perličkou.


Paradoxně se možná na menší návštěvnosti podepsalo i slunečné počasí. Na tuto dobu extrémní horko, zdá se, táhlo spíše k vodě než do rozpálených ulic města. Otázkou také je, co s návštěvností dělá konkurence vinobraní v nedalekém Mikulově. Navzdory tradici o něm bylo letos v médiích slyšet mnohem více než o tom znojemském. „Čísla návštěvnosti poukazují na trend, kterého chceme dosáhnout, a to, aby za námi vyráželi právě ti, kteří nehledají obyčejný mainstreamový festival, ale kteří ocení historické scény v kombinaci s 200 programovými body multižánrového programu. I přes to jsme znovu obhájili příčku jednoho z největších festivalů v České republice,“ hodnotí František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy. To, že oproti uplynulým rokům návštěvníků výrazně ubylo, je na jednu stranu dobrá zpráva pro návštěvníky, kterým to přineslo větší pohodu, ale na druhou špatná pro ekonomiku této akce i celého regionu.

REKLAMA